Es consolida el Castell de Vallmoll com un dels gransatractius de la comarca

Es consolida el Castell de Vallmoll com un dels gransatractius de la comarca

Les obres de restauració del Castell de Vallmoll, incloses en el projecte AltCamp Història i Patrimoni, estaran enllestides abans de dos mesos

La rehabilitació del Castell de Vallmoll pren forma amb la desaparició dels reforços metàl·lics exteriors de la torre oest S7, originària del segle XV, que ara compta amb una estructura metàl·lica interior que la consolida i que alhora serveix com a suport de la nova escala de comunicació vertical entre les tres plantes de la torre. L’entrada a aquesta torre -fins ara sense accés, ja que antigament s’hi accedia a nivell de planta entresòl i primera- es realitzarà des de la torre S8 adjacent, que fou incorporada com a torre de telegrafia òptica del segle XIX, que sí disposa d’una obertura a planta baixa i que dóna al pati oest. Amb aquesta solució s’evita la instal·lació al pati d’una escala metàl·lica.

En el pati oest es procedirà a la recuperació de diferents restes arquitectòniques i arqueològiques. Ja s’ha fet la restauració de les façanes interiors del pati del castell i la consolidació del basament de la torre de defensa de la porta d’entrada del castell.

Un nou paviment de sauló, amb mescles polimèriquesi morters de calç, protegirà el sòl del pati est dels danys que l’aigua de pluja hi pugui provocar per escorrentiesi es consolidarà el coronament dels murs que l’envolten.

Les obres de restauració del Castell de Vallmoll incloses en el projecte Alt Camp Històriai patrimoni se sumen ales quatre fases de restauració anteriors fetes al castell i donaran més prestància i visibilitatal monument.

Els treballsavancen a bon ritme i es preveu finalitzar-los en les properes 6-8 setmanes, si no apareixen impediments d’última hora.

El Castell de Vallmoll

El Castell de Vallmoll és un edifici d’origen medieval que, segons els estudis realitzats per l’arquitecte Miquel Orellanai Gavaldà, redactor del projecte, data del segle XI. Aquest edifici ha sofert moltes reformes, reconstruccions i ampliacions fins al segle XIX, moment en què és abandonat definitivament. Aquestes modificacions es poden veure clarament en els elements constructius existents.

L’edifici se situa a la part més alta de Vallmoll. Té forma quadrangular, amb dues torres adossades; la façana nord-oest és la més important i és considerada com la “Torre de l’Homenatge”. Afegit entre la façana i la torre principal, hi ha una construcció elevada, l’oratori, al qual es pot accedir através del primer pis. A la façana nord-est hi ha un baluard, afegit posteriorment a l’edifici primitiu. El Castell conserva una part del fossat de protecció que tenia al seu voltant. Hi ha dos patis, el anomenat Pati d’Armes, pati d’accés des de la porta principal d’entrada al recinte, i el Pati de Palau.

Els orígens del castell de Vallmoll es remunten a la Reconquesta (s. XI). El castell i el terme de Vallmoll foren en un primer moment una possessió dels Castellvell, com molts altres indrets de la rodalia, i d’aquests passà als Montcada. El 1291, el castell de Vallmoll figurava entre les moltes propietats que aportà Guillema de Montcada com a dot quan es casà amb l’infant Pere, germà de Jaume II. El 1300 Guillema de Montcada cedí les baronies de Montcadai Castellvell, dins les quals era inclòs Vallmoll, al rei Jaume II. El 1375, el rei Pere III erigí el comtat de Cardona, amb el castell de Vallmoll, dins la vegueria de Tarragona, com una de les possessions del nou comtat. El 1420 era senyor de la baronia de Vallmoll Gregori de Burguès. Vers l’any 1562 i per un matrimoni, la baronia fou traspassada als Pacs, barons de Brunyolí i a la darreria del segle XVI passà als Boixadors, comtes de Savallà. Durant els segles XVII, XVIII i XIX, va estar habitat pels comtes de Peralada. A l’inici del segle XIX el era propietat dels Dameto, marquesos de Bellpuig. El 1922 el marqués de la Torre vengué el castell de Vallmoll a Josep Orga qui, en els anys quaranta, el va vendre al seu darrer proietari, l’Ajuntament de Vallmoll, per 10.000 pessetes.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.