Estudi d’hàbits de consum i atracció comercial de la ciutat de Reus

L’Agència Reus Promoció ha presentat un estudi per a conèixer diferents aspectes sobre els hàbits de consum i l’atracció comercial de Reus dels propis reusencs i reusenques. En quant als visitants/consumidors de Reus, què els motiva a  visitar la ciutat, quines són les seves actituds en relació a la ciutat i al propi comerç i quina és la seva valoració. L’estudi ha estat a càrrec de l’empresa CERES.

L’eina utilitzada per a la recollida de la informació ha estat un qüestionari telemàtic, en base als objectius de l’estudi i adreçat a reusencs i reusenques i visitants recurrents, amb una durada aproximada de resposta d’uns 15 minuts realitzada durant els mesos de novembre, desembre de 2020 i gener de 2021. Val a dir que l’estudi es va realitzar coincidint amb un dels períodes d’emissió dels Bons Reus Nadal i, posteriorment, també ha coincidit amb les restriccions de principis de 2021, fet que impedien el desplaçament a la ciutat per part de molts dels visitants recurrents. Així doncs, aquest últim fet és un element condicionador en els resultats de la recurrència de la vista per part de les persones enquestades.

La mostra final ha estat de 1.151 enquestes, 482 reusencs i reusenques, 455 visitants recurrents (visiten Reus com a mínim 1 cop cada 3 mesos) i 114 visitants no recurrents. Cal remarcar la importància d’haver pogut utilitzar dades extretes dels usuaris de les campanyes de Bons Reus.

Anàlisi de les dades de l’estudi

  • Qüestionari dels reusencs i reusenques:

Tipologia de la compra

Els reusencs i reusenques segons la tipologia dels productes acostumen a comprar a botigues físiques, exceptuant productes d’electrònica on comencen a compra més online.

Freqüència de compra online

Els 41% han incrementat les seves compres per internet des de l’inici del confinament, els 57% les han mantingut

Aspectes que valoren de la compra online

El que més es valora són els preus, terminis entrega, facilitat devolucions, qualitat, promocions.

Aspectes que més valora del comerç tradicional

Assessorament personal, bon servei, qualitat, proximitat del domicili, confiança.

Localitats on compra segons els productes

Una part dels reusencs i reusenques es desplacen fora de Reus per comprar productes d’electrònica, informàtica i mobles, en termes de serveis la retenció és elevada a Reus.

Freqüència mensual de compra

Ha disminuït la freqüència d’anar als restaurants, lògic partint de la base del moment en el que es van realitzar els qüestionaris.

  • Qüestionaris dels visitants recurrents

Reus destaca per atraure els recurrents a l’hora de comprar roba, calçat i complements. Seguit de perfumeria, cosmètica i també per electrònica i informàtica. Per als recurrents també és important venir a restaurants.

En el cas de l’alimentació el propi municipi és el principal lloc on es compra.

Les visites dels recurrents a la nostra ciutat s’han vist disminuïdes en termes generals, donats que la mobilitat durant el darrer any ha estat reduïda a causa de la pandèmia.

A nivell de comerç tots els aspectes recullen bones valoracions, fins i tot els preus.

Els principals atractius de Reus pels visitants són el seu comerç, les botigues i la restauració al centre, valoren que tot sigui a prop.

Altres aspectes extrets de l’estudi

Coneixement de les campanyes de promció de l’Ajuntament (Reus/Recurrents):

  • Bons Reus 91% / 30%
  • Fira Oli  86% / 59%
  • Fira del Vi 78% / 53 %
  • Campanya de Nadal 77% / 63%
  • Visites patrimoni 48% / 26%

Accions a dur a terme en funció de l’anàlisi dels resultats de l’estudi

1. Activació de campanyes de reactivació de la restauració, un dels sectors més afectat per la pandèmia.

2. Campanyes de dinamització comercial

3. Promoure el sector serveis que ofereix la ciutat com a element d’atracció de visitants a la ciutat.

4. Facilitar els eines necessàries al sector comercial, acompanyant-lo en aquest important repte de compatibilitzar el comerç presencial amb el comerç en línia

5. Continuarem posant en valor l’oferta de pàrquings de la ciutat, única al país

6. Recordar als visitants que «Reus és aquí i ho té tot», que és el gran centre comercial a l’aire lliure. Campanyes de promoció de ciutat fora de la ciutat per atreure més visitants de l’àrea d’influència, fer més difusió de les campanyes que ja estan ben posicionades com Nadal, Bons Reus, Fira de l’Oli, etc.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.