Exposició de l’artista Àlvar Calvet al Museu

Inauguració de l'exposició d'Àlvar Calvet

El Museu de Reus del raval de Santa Anna acollirà a partir d’aquest dijous 5 de març i fins al 17 d’abril una exposició de l’artista Àlvar Calvet, titulada “Amb els ulls tancats”. La mostra, que estarà oberta a la sala petita del museu, s’inaugurarà a les 19:00 h i és complementària de l’exposició “Negre sobre blanc”, on es mostren dibuixos de la col·lecció del Museu de Reus. Ambdues exposicions es poden visitar amb entrada lliure. 

El treball d’Àlvar Calvet –artista que durant anys ha estat vinculat a la ciutat de Reus per raons diverses, com el fet d’haver estat titular de pintura de l’EADR i també per haver-se implicat en la Secció d’Art del Centre de Lectura, on va dirigir la Sala Fortuny durant la temporada 1997-1998– s’ha centrat els darrers anys en l’art com a protesta o denúncia i, alhora, en l’art en el context social i polític. Calvet també ha volgut donar sovint visibilitat a persones o a col·lectius en risc d’exclusió. Aquest acostament a realitats diverses, segons ens diu ell mateix, «ha estat sovint motivat per a conèixer realitats que sovint em són velades».

Al Museu de Reus, Calvet apropa uns quants dels seus treballs videogràfics (tant de tipus documental com testimonial) més representatius del seu acostament al món de la ceguera, un projecte que inicià l’any 2012 a partir de l’encàrrec d’una galeria de Madrid. Entre aquests testimonis, hom podrà veure i/o escoltar Noche, on l’artista entrevista sis persones cegues; Sis línies cegues, on ell mateix actua com a invident guiat per una noia pigall; Amb els ulls tancats, on Calvet dibuixa les cares de diverses persones, una rere l’altra, a través de la informació que li proporciona el seu propi tacte; Interacció a 6 mans, on l’Àlvar –amb els ulls tancats– i dues persones cegues s’autoretraten, i 60 artistes com a cecs, on diversos artistes (en podrem reconèixer algun del nostre territori) s’autoretraten amb els ulls tancats.

De totes aquestes experiències, al Museu de Reus podrem veure i tocar el resultat plàstic dels 60 retrats d’artistes com a cecs, que serà exposat també al costat de la seva versió tàctil per a persones invidents, ja que Calvet les ha passat a relleu per mitjà d’un material especial per a persones cegues, amb l’ajut d’un forn fuser (un forn especial per a poder donar relleu a treballs de línia, amb l’ajut d’un paper químic al qual s’aporta calor).

L’espectador també podrà contemplar en directe els resultats d’altres propostes, com la d’Interacció a 6 mans i les de dibuix relacionades amb l’acostament de l’artista al món de la ceguesa. Una altra de les propostes que podrem trobar-hi seran els resultats d’una de les últimes accions de Calvet en aquest se ntit, la d’Abraçar un paisatge amb els ulls tancats, que va realitzar –amb l’ajut d’una persona pigall– al Centre d’Art Contemporani el Cacis de Calders i que hom podrà tornar a veure als Ports el dia 10 de maig d’enguany, en el context d’Els Ports, natura i art 2020.

Com a activitat vinculada a l’exposició hi haurà el taller “Vuit maneres cegues de dibuixar”, que anirà a càrrec del mateix artista. Es farà el dia 28 de març, des de les 11:00 h fins a les 13:00 h. És una activitat gratuïta, tot i que cal fer reserva a través del portal ticket.reuscultura.cat o a la mateixa recepció del Museu de Reus, de dimarts a dissabtes, de 10:00h a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h. El Museu de Reus forma part de l’Institut Municipal Reus Cultura de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.