Alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO de l’Institut Salvador Vilaseca de Reus, de l’Escola Sant Nicolau de Sabadell i de l’Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès, protagonitza aquest dimecres 16 de maig, d’11:00 a 13:00 h al Teatre Bartrina, la quarta edició de la Trobada de Cançó Improvisada a Secundària. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Institut Salvador Vilaseca com una eina pedagògica per fomentar el coneixement i l’ús de la l lengua catalana, així com l’enginy i la capacitat d’improvisació oral dels estudiants.
Una vegada més la trobada té el suport de la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de Reus i enguany s’emmarca en la programació de Reus, Ciutat de la Música. També hi col·labora l’entitat Carrutxa i els glosadors Mireia Mena i Guillem Baulies.
Eina pedagògica
La cançó improvisada és una mostra de la cultura popular arrelada al nostre país que mitjançant l’ús de la llengua catalana conjuntament amb la música permet que l’enginy i la capacitat d’improvisació esdevingui un valor que enriqueix la capacitat d’expressió. La cançó improvisada és també una eina pedagògica molt potent per treballar el llenguatge oral i la creativitat i és per això que ha entrat a l’escola i als instituts.
La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, destaca els avantatges i les competències que promou la pràctica de la cançó improvisada, en especial la utilització de la llengua oral catalana i la música a través de melodies populars; aprendre a improvisar; fer partícips als joves d’una pràctica musical amb gran tradició al país i compartir amb altres joves d’arreu de Catalunya el goig per la cançó improvisada.
Sardà afegeix que aquesta edició s’ha convidat les direccions i els especialistes de música i català dels centres de Reus per gaudir d’aquesta experiència i engrescar-se a participar-hi en futures edicions.
L’Institut Salvador Vilaseca ha incorporat des de fa uns anys aquesta pràctica pedagògica a l’ensenyament de la música i complementàriament al català, per tal que improvisar sigui una activitat lúdica i formativa que permet treballar aspectes com la creativitat, la socialització, el respecte i la capacitat de saber dir el que es vol dir amb humor i enginy.