Jornades «Present i futur de la llengua catalana» al Centre de Lectura de Reus

jornades llengua catalana

El Centre de Lectura de Reus organitza els dies 16, 17, 23, 24 i 27 de març les jornades «Present i futur de la llengua catalana» amb l’objectiu d’analitzar com ha evolucionat i com ha de continuar fent-ho la llengua catalana, quins són els recursos per fer-ne un ús adequat i funcional, quines eines tenim a l’abast per poder-ne conèixer i entendre els diversos camps lingüístics, com es treballa des del món editorial, etc. Són àmbits desplegats des de la ciència lingüística que demanen, cadascun, les respectives concrecions i precisions. I que han de ser percebuts i estudiats tant des del punt de vista sincrònic –el present– com des del diacrònic –el futur.

L’interès del projecte es fonamenta en la necessitat de donar resposta a les qüestions plantejades més amunt: el llenguatge és la nostra eina principal de comunicació i la llengua, el codi que compartim per entendre’ns en aquest procés entre emissor i receptor. Actualment, són nombrosos els debats –amb arguments i contraarguments de vegades ben discrepants, de vegades amb poc fonament, de vegades amb proclames tendencioses– al voltant dels usos que els parlants fan de la llengua, entenent com a tals usos no només el fet d’utilitzar-la oralment i per escrit, sinó també la freqüència d’ús, l’adaptació als diferents registres, les interferències d’altres llengües i els neologismes que se’n puguin derivar, la polèmica sobre el gènere no marcat, la riquesa dels matisos dialectals, l’eficàcia o la ineficàcia de les polítiques lingüístiques i, en definitiva, qualsevol aspecte que confirmi la vitalitat del català i treballi per garantir-ne l’estatus que li correspon en la nostra societat. Per això, a aquests debats cal aportar-hi opinions expertes, mirades precises i objectives i valoracions ben fonamentades.

Les jornades estan obertes a tothom, tot i que s’ofereixen com a curs de formació per al professorat del Departament d’Educació.

Programa:

16 de març

18.30: conferències «El català, és una llengua amenaçada?», a càrrec de Carme Junyent (UB); i «Present i futur de la terminologia catalana», a càrrec de Jordi Bover (TERMCAT).

17 de març

18.30: conferències «Dades sociolingüístiques al País Valencià. Quin futur ens espera?», a càrrec d’Antoni Mas (UA); i «La globalització i els reptes per al català», a càrrec de Marina Massaguer (UOC i CUSC-UB).

23 de març

18.30: conferències «Present i futur de l’edició del llibre en llengua catalana», a càrrec d’Elena de la Cruz Vergari (URV, Obrador Edèndum); i «D’un manifest a un altre manifest», a càrrec de Josep Murgades (UB).

24 de març

18.30: conferències «Els futurs del català: aproximació demolingüística a una realitat complexa», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla (URV); i «L’origen del parlar del Camp de Tarragona en relació amb la llengua general», a càrrec de Ramon Marrugat (Fundació Privada Mútua Catalana).

27 de març

19.30: conferència «Antoni M. Badia i Margarit, un savi al servei del país», a càrrec de Joan Martí Castell, catedràtic emèrit de Filologia Catalana (URV). Aquesta activitat s’organitza, també, amb motiu de la commemoració enguany de l’Any Badia i Margarit.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.