‘La gent de Reus no és conscient del valor patrimonial de la Casa Navàs’

Sílvia Sagalà, directora de la Casa Navàs

La històrica Casa Navàs viu una nova etapa. Parlem amb la seva directora, Sílvia Sagalà, sobre aquesta nova etapa i els seus projectes de futur.

Quin és el futur de la Casa Navàs?

Hem obert les portes per no tancar, la gent l’ha de visitar perquè és un edifici únic a Europa. Hi ha un procés de museïtzació i restauració de l’edifici, del qual encara no es poden donar masses detalls sobre el seu pressupost i calendari, el que sí afirmem és que la prioritat és la restauració de la torre i del capçal de la casa.

Quan parlem de prioritat ens referim al 2019?

Podria ser, però encara no ho podem assegurar. La voluntat hi és però estem parlant d’un edifici supersensible de 110 anys i cadascuna de les decisions que es prenen s’han de meditar molt. Una decisió errònia podría significar malmetre un patrimoni de 110 anys. No és una tasca gens fàcil de realitzar.

Quins imputs heu rebut de la ciutat en aquesta nova etapa?

Més que de la ciutat parlem del turisme en general. Del creixement de visitants d’un 476 % només un 16% és de Reus. Tenim la sensació que molts reusencs visiten la casa però xifres en mà només representen aquest 16% del total de visitants. Això vol dir que ja l’han vist o bé que el fet de tenir-la a la ciutat pot donar lloc a la idea de ‘ja la visitarem’. Crec que la gent encara no és conscient del valor patrimonial de la Casa Navàs. Tothom sap que es tracta d’un edifici meravellós però pocs coneixent que és un edifici únic a Europa. En tot el continent no existeix un altre equipament amb les seves característiques.

Quin és el perfil del visitant?

Siguis de Reus, de la resta de Catalunya, que és el nostre públic majoritari, amb un 36% de visitants a part del 16% reusenc, no ens hem trobat que ningú hagi sortit de la casa no descontent sino ja indiferent. Tothom quan acaba la visita surt al·lucinant i pensant ‘com pot ser que jo no conegués aquest edifici’. Aquest fet provoca que el boca-orella estigui funcionant moltíssim. La sensació és que tothom surt encantat de la Casa Navàs.

Aquestes festes regala Casa Navàs…

Ens hem adonat que des de fa temps la tendència d’aquestes festes nadalenques és regalar cultura i per això hem pensat oferir la possibilitat de regalar Casa Navàs: una alternativa per aquestes festes. Per això hem ampliat l’horari d’obertura i es pot visitar tots els dies. També oferim diverses combinacions d’entrades a preu reduït, descomptes en funció del número d’entrades o llibres que adquireixis… Aquesta promoció està vigent fins passat reis, fins el dia 7, i el termini per gaudir d’aquestes entrades s’allarga fins el 14 d’abril, és a dir de reis a Setmana Santa bàsicament.

Un altre projecte és convertir-la en un espai de difusió cultural…

La idea és que la gent no la visiti només una sola vegada si no que sigui un espai que pugui fer-se seu i per això volem construir una oferta cultural el més alternativa possible al que s’està fent ara mateix a la ciutat. Encara estem desenvolupant el projecte; quan el tinguem clar i sapiguem de quins espais disposarem llavors el podrem concretar.

Estem parlant d’activitats puntuals o d’una programació estable?

Una programació estable i variada amb diverses arts escèniques i d’altres manifestacions artístiques generada des de la pròpia casa. Això no vol dir que si una entitat es presenta amb un projecte meravellós evidentment s’estudiarà i es valorarà.

5/5 - (1 vote)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.