La presentació de la bibliografia de Joaquim M. Bartrina obre telemàticament l’Any Bartrina

Amb motiu de la commemoració de l’Any Bartrina per part de l’Ajuntament de Reus, les Biblioteques Municipals, conjuntament amb la biblioteca del Centre de Lectura, han editat una bibliografia de l’obra publicada per Joaquim Maria Bartrina i també sobre el mateix autor. El document recull en aquest sentit tota l’obra continguda en cadascuna de les tres biblioteques locals: La Biblioteca Central Xa vier Amorós, la Biblioteca Pere Anguera (especialment dins el Fons Pere Anguera) i la del Centre de Lectura.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, manifesta que “Bartrina representa molt bé la figura de l’agitador cultural en un moment en què, probablement, aquest títol no es deuria fer anar. Un esperit lliure, capaç d’engrescar col·lectius, d’abanderar projectes, d’implicar-se i comprometre’s amb la Cultura sense aferrar-se a la pròpia creació ni a un sol moviment. Cervantes, Jocs florals, publicacions, teatre, poesia, l’Ateneu Lliure de Catalunya…i un port natural que és el Centre de Lectura de Reus. En aquest cas, aquesta bibliografia treballada de manera conjunta entre les biblioteques Municipals i precisament el Centre de Lectura, vol ajudar a fixar el cos de l’obra d’un autor que ens deixà amb trenta anys i tanmateix amb una solidesa que sorprèn i fa pensar potser en el que ens hem perdut si la malaltia no l’hagu&eacut e;s pres tan aviat.”

Aquesta col·laboració entre les diferents biblioteques de la ciutat s’ha fet en altres efemèrides locals com la del General Prim i Eduard Toda i també en commemoracions a nivell de país com va ser Espriu i Ramon Llull. L’objectiu d’aquestes bibliografies és posar en valor el ric fons patrimonial de les tres biblioteques locals i a la vegada recollir en un document una eina útil per al coneixement dels homenatjats i fomentar-ne l’estudi.

En aquest cas, la bibliografia recull referències de pràcticament la totalitat de la seva obra bibliogràfica, més extensa del que podria semblar si tenim en compte que moria amb tan sols 30 anys i 20 entrades de documents que en fan referència de manera crítica o biogràfica.

La guia, de moment, té un format digital, es pot consultar des dels web de les Biblioteques Municipals i el Centre de Lectura, i se n’ha fet un breu vídeo que es difondrà per les xarxes socials de Cultura de l’Ajuntament de Reus on intervé l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, donant obertura a l’Any Bartrina; el Regidor de Cultura Daniel Recasens, i Jaume Massó, arqueòleg de l’institut Municipal Reus Cultura i estudiós de l’obra de Bartrina.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.