La remodelació del Raval del Carme traurà a la llum l’esplendor renaixentista de la vila d’Alcover

Amb aquesta actuació, inclosa en el projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, es revalorarà de forma definitiva el nucli antic d’Alcover, un dels més bonics de la comarca, i s’incentivarà les visites al Museu.
Aquest nou itinerari coincideix on es localitzava l’activitat gremial al segle XVI que va esdevenir el motor dinamitzador de l’economia local i la gènesi de l’esplendor arquitectònic i cultural renaixentista de la vila.
Es museïtzaran les restes de dues torres defensives de l’antiga muralla, la de ca Ballesté i la del Mussol, al mateix Raval del Carme, seguint el criteri de la ruta amb mòduls explicatius a l’aire lliure.
Amb aquesta actuació es revalorarà de forma definitiva un nucli antic d’Alcover, que esdevindrà un espai d’obligada visita per contextualitzar la transició de l’edat mitjana al renaixement a la comarca.

La rehabilitació del Raval del Carme es posa en marxa després d’incorporar unes correccions al projecte inicial per fer el seguiment arqueològic de l’obra, donada la probable aparició de jaciments a preservar. El projecte completarà un pla estratègic turístic iniciat
fa anys, en el qual s’inclouen diferents línies de millora del model turístic d’Alcover, la majoria ja executades.
Gràcies a aquesta actuació s’ampliarà el recorregut amb un sisè i nou tram, que permetrà interpretar i explicar in situ el moment en què la vila, fa segles, es va plantejar la necessitat d’ampliar la muralla, de la qual es va construir el portal però no el nou mur. Aquest nou espai enriquirà l’itinerari urbà actual, ja que justament coincideix era on es localitzava l’activitat gremial, és a dir els tallers dels paraires i dels artesanats que durant el segle XVI van esdevenir el motor dinamitzador de l’economia local i la gènesi de l’esplendor arquitectònic i cultural renaixentista de la vila, tant civil com religiós (Església Nova, Convent de Santa Anna avui dia Convent de les Arts…)

Al mateix Raval del Carme es localitzen les restes de dues torres defensives de l’antiga muralla, la de ca Ballesté i la del Mussol, que es museïtzaran seguin el criteri general de la ruta amb dos mòduls explicatius a l’aire lliure. Tanmateix la torre del Mussol, a més, fou la casa on va néixer el poeta camperol Antoni Isern, un dels membres de la coneguda Colla de l’Aladern o Grup
Modernista de Reus, als quals el museu, només a 100 metres, dedica una esplèndida part de la museografia de ca Batistó.

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. El director de l’obra de Foment de la ruta urbana, de gran valor cultural i arquitectònic, pel nucli antic d’Alcover és l’enginyer Antoni Escarré París i l’import d’adjudicació és de 399.046,18 € (IVA inclòs).

Una passejada en el temps – La Ruta Cultural pel nucli antic d’Alcover

A Alcover hi ha diversos monuments declarats béns culturals d’interès nacional. La Vila medieval, on conserva part de les muralles medievals, així com carrers, torres i cases d’aquesta època, l’Església Vella o de la Puríssima Sant, romànica del segle XII, així com el convent de Santa Anna, formen part del conjunt d’interès. Altres punts destacats serien el pont medieval sobre el riu de Glorieta, la Casa de la Vila, amb façana renaixentista, la plaça porticada, el Museu municipal d’Alcover, l’Església Nova i el barri jueu.
Durant la darrera dècada, a Alcover s’han embellit carrers, restaurat edificis històrics i restes patrimonials, arranjat façanes i paviments antics dels carrers i renovat el mobiliari urbà, per tal de millorar i sanejar les condicions d’habitabilitat del centre històric, incentivar el comerç local i, molt important, dotar el municipi d’un producte turístic de qualitat, atractiu i capaç de transmetre coneixement, posar en valor la nostra història i llegat patrimonial, cohesionar els ciutadans i crear noves sinergies dinamitzadores de l’economia local.
La museïtzació de l’itinerari cultural pel nucli antic s’ha anat completant a partir d’un seguit d’actuacions complementàries. Primer es va dur a terme l’edició d’un tríptic i una guia en format paper i digital, per facilitar la visita lliure, sense necessitat d’un guia. Poc després també s’adequava bona part del paviment antic dels carrers i es recuperaven espais públics per on es transitava, millorant molt el recorregut. Seguidament es van incloure, museogràficament, uns mòduls interpretatius a l’aire lliure i un servei d’audioguies.
Tanmateix es va crear un acollidor centre d’interpretació enmig del nucli antic, dins d’una torre medieval restaurada, on una maqueta explicativa (amb so i llums) introdueix al visitant a la història de la vila i del nostre país, des de la seva fortificació fins a l’actualitat.

No obstant la important feina feta, pel que fa a la creació d’aquest nou producte turístic – avui dia ja consolidat- que fa valdre el nucli antic com espai patrimonial, és important seguir treballant per a millorar-lo mentre anem recuperant i restaurant el nostre patrimoni local. És per això que dins del pla estratègic global s’inclou una actuació per la qual es demana subvenció i que consisteix en executar obres d’adequació del Raval del Carme i treure profit de l’antiga muralla, ampliar el discurs històric de la ruta i ampliar l’itinerari cultural d’Una passejada en el temps.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.