Laboratori Professional del Festival Rec de Tarragona

La secció d’indústria del Festival REC encara, aquest 2022, una novena edició en constant creixement quant a propostes i sessions professionals així com reconeixement internacional. D’aquesta manera, el Laboratori Professional del REC, que es durà a terme de l’1 al 4 de desembre, es reafirma enguany com una plataforma d’èxit per als creadors emergents.

Un exemple d’aquest èxit són les pel·lícules ‘SURO’, de Mikel Gurrea, i ‘RAMONA’, d’Andrea Bagney. La primera producció va passar pel RECLab 2021 -únic laboratori al qual va participar- i enguany retornar al Festival en la Secció Oficial a Concurs Opera Prima, després d’haver triomfat i obtingut grans reconeixements en diversos festivals d’arreu del món.

En el cas del segon film, guardonat al Primer Test de l’any passat amb el Premi Málaga Work In Progress i el Premi Deluxe Nacional, també formarà part de les Sessions Vermut 2022, després d’haver estat estrenada internacionalment al Festival Karlovy Vary. Per tant, amb propostes d’ADN REC com aquestes, queda palesa la tasca que s’ha dut a terme en les darreres edicions del Laboratori Professional.

D’altra banda, el programa professional dedicat a les possibilitats de desenvolupament i mercat per als nous projectes cinematogràfic inclouen un workshop professional i les reunions one-to-one. A més, com a novetat d’enguany, la secció d’indústria del REC obrirà les portes al públic per primera vegada amb un screening test (projecció de prova) entorn del cinema “en cru” a partir d’una producció encara no estrenada.

A més, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Arquitectes s’estrenen com a nous espais REC en acollir les diverses sessions d’indústria d’enguany.

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC i Play Acció Cultural organitzen el RECLab amb el suport d’Acción Cultural Española, Cine ICAA -a través del Ministerio de Cultura y Deporte- i la Unió Europea, a través del programa de Fons Next Generation.

Un espai de desenvolupament i assaig per projectes en postproducció

El principal focus d’atenció del Laboratori Professional del Festival REC és el Primer Test, que compta també amb la col·laboració de Catalan Films, el PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival, el Festival de Málaga, l’Alternativa (Festival de Cinema Independent de Barcelona), Deluxe i el CineMart de Rotterdam. Aquest es tracta d’un espai de desenvolupament i assaig per a projectes cinematogràfics en fase de postproducció que busquen rebre l’assessorament d’una acurada selecció d’experts internacionals. 

Enguany, encara la seva novena edició, que es durà a terme els dies 2 i 3 de desembre, a porta tancada per tal que els programadors/es i agents de venta internacionals es puguin trobar amb directors/es i productors/es emergents de l’Estat espanyol. Les sessions del Primer Test consisteixen a la visualització de 8 projectes fílmics perquè siguin aconsellats de cara a afavorir el seu èxit i entrada al mercat cinematogràfic global. Alhora, permet als seus participants construir una xarxa de contactes dins d’un sector en constant transformació. 

Propostes cinematogràfiques – Primer Test 2022

Els projectes seleccionats per participar a les jornades del Primer Test d’enguany, de nou, fan èmfasi en els nous talents estatals i són fruit d’una convocatòria que ha assolit gairebé 30 treballs aspirants, fet que evidencia el reconeixement nacional i internacional creixent de la secció d’indústria del Festival REC.

A més de la gran presència de dones directores en la selecció, les propostes participants destaquen per una gran pluralitat lingüística -català, castellà, euskera i gallec- i, per un any més, incloure direccions col·lectives que provenen d’escoles cinematogràfiques del nostre país, innovant en formes de treballar més horitzontals allunyades de l’autor únic. 

SICA

Dirigida per Carla Subirana (2022)

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Málaga Work in Progress (MAFIZ)

La Sica és una adolescent que espera que el mar li torni el cadàver del seu pare mentre investiga els misteris que s’amaguen després del naufragi que ha sacsejat la seva vida.

LLOBÀS

Dirigida per Pau Calpe Rufat (2022)

L’Adrià, un noi de 17 anys, és mut, no suporta els espais tancats i li costa mantenir l’atenció quan li parlen. Tothom se’n riu d’ell, l’insulta i li llença pedres, però les nits amb lluna ella vagareja pels carrers, olora sang i busca gallines per menjar.

TODA UNA VIDA

Dirigida per Marta Romero (2023)

Documental que plasma l’amor com la voluntat d’esperar per sempre. Arran del diagnòstic amb Alzheimer, l’any 2010, de la Trini, la seva neta enregistra el seu dia a dia i, especialment, com el Paco, el seu marit, cuida d’ella. Fins que el confinament els obliga a separar-se.

CREATURA

Dirigida per Elena Martín (2023)

La Mila reviu vivències de la seva infància i adolescència a la casa familiar d’estiu. Aquests records l’ajudaran a entendre l’origen dels seus traumes, reconciliar-se amb el seu cos i perdonar aquells a qui més estima.

20.000 ESPECIES DE ABEJAS

Dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren (2023)

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Tallin Industry International WIP, del Festival Tallin Black Nights (Estònia)

La Lucia, una nena de 8 anys, no acaba d’encaixar amb el que els altres esperen d’ella. Descobrirà el valor de la vertadera amistat amb la Niko i es fascinarà amb la Lourdes, una dona que té una misteriosa relació amb les abelles.

NEGU HURBILAK

Dirigida per Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren;

Col·lectiu Negu (2023)

Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb Cinema Pendent de L’Alternativa

Una jove fuig, urgida per la persecució i embolicada a la incertesa, amb un objectiu clar: creuar la frontera que la portarà lluny de casa seva. L’últim poble de la vall, on sembla que el temps s’aturi, i el dolor per l’abandó i el desarrelament li fan replantejar-se la seva decisió.

LES RESIDENTS

Dirigida per Jo Sol (2023)

La Mirela, virtuosa violinista professional, i la Veronika, jove treballadora sexual autònoma, protagonitzen la vida amorosa i posen a prova els valors de l’Àlex, mentre aquesta intenta enllestir la seva controvertida tesi sobre imaginaris eròtics en les identitats lesbianes.

ON THE GO

Dirigida per María Royo i Julia de Castro (2022)

Una road-movie per Andalusia en un Corvair del ’67 ens duu a la cerca de sementals per a una inseminació monoparental de la Milagros, una famosa DJ procedent d’Àvila. La música, el ball i la sensualitat completen el relat conjuntament amb trobades inesperades i el significat de ‘ser mare’.

Comitè de selecció – Primer Test 2022

El comitè de selecció de propostes fílmiques del Primer Test 2022 el conformen els següents professionals:

María Paula Lorgia

Assessora del Festival Sheffield Doc i programadora de la Cinemateca de Bogotà. Ha sigut jurat del Teddy Award-Berlinale i del Festival de Cinema de Dones de Dortmund, entre d’altes. És una gran coneixedora de l’espai creatiu llatinoamericà, sud-americà i europeu.

Jim Kolmar

Seleccionador del Festival de Cinema South by Southwest, on actualment exerceix d’assessor i en altres festivals com Tulum i Portland, sempre amb especial interès pel cinema hispanoparlant. Ha sigut jurat i part de comitès en esdeveniments com BAFICI, Bogotá Audiovisual Market, CONNeXT, CPH:DOX, Docaviv, DocsDF, IDFA, IFFPanama, el Festival de Cine de Cracòvia, New Horizons i Ventana Sur.

Anette Dujisin

Ha participat en diversos festivals italians, com la Settimana de la Crítica de Venezia, on va exercir de programadora. Establerta en l’actualitat a Portugal, distribueix diversos títols al circuit comercial i és la coordinadora editorial de Filmin Portugal.

Carla Sospedra

Productora d’Edna Cinema, fundada el 2021. Ha treballat en altres productores com Miss Wasabi Films i Avalon. És membre fundadora i vocal de Dones Visuals, on coordina AccióProducció.

Jurat Primer Test 2022

ANDREI TĂNĂSESCU: Jurat del Primer Test. Membre del comitè de selecció de Venice Days i programador de “Kino Pavasaris” al Vilnius International Film Festival i Bildarusch-Filmfest Basel.

MANUELA BUONO: Fundadora de la productora i distribuïdora Slingshot Films, focalitzada en estrenar cinema d’autor i documentals creatius.

RATISLAV STERANKA: Director del Centre Cinematogràfic Nacional Slovak Film Institute, on programa la filmoteca d’Eslovàquia.

YAOTING ZHANG: Agent de vendes de l’empresa xinesa Rediance Films, amb seu a Beijing.

KARIM AITOUNA: Productor a Haut les Mains Productions (França) i a Waq Waq Studio (Marroc).

PER DAMGAARD HANSEN: Co-fundador de Paloma Productions, ha produït pel·lícules aclamades internacionalment, entre les que destaca ‘TRIANGLE OF SADNESS’, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes 2022.

RAFFAELLA PONTARELLI: Fundadora de la companyia de producció i vendes internacional Amarena Film.

YOLANDA HURTADO. Representant de Deluxe.

ELISABETH SALA. Representant de Catalan Films.

ANNABELLE ARAMBURU I WALTER TIEPELMANN (en línia). Representants del Málaga Work in Progress (MAFIZ).

Premis Primer Test 2022

De les col·laboracions que fan possible el Primer Test del Festival REC se’n deriven alguns dels sis premis als quals opten els projectes seleccionats i que s’atorgaran el pròxim dissabte 3 de desembre a les 18:30 hores:

  • Premi Deluxe Internacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original, el Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, així com dues projeccions a la seva sala i el lliurament de la pel·lícula als festivals que estigui seleccionada durant un any i la generació de les KDMs necessàries per a la promoció del film. 
  • Premi Deluxe Nacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original, Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès i el Màster ProRes sRGB i dues projeccions de la pel·lícula per a programadors i premsa a la seva sala. 
  • Premi seguiment individualitzat i screening test, consisteix en la realització d’un screening test a Tarragona, previ a l’estrena de la pel·lícula, amb un públic prèviament seleccionat. Durant sis mesos, un/a expert/a en estratègia de màrqueting i distribució realitzarà un seguiment per al llançament del projecte. 
  • Premi Málaga Work in Progress, consisteix en la directa selecció i participació del projecte premiat al Málaga WIP 2022. 
  • Premi Cinemart, inclou una acreditació per a participar a les activitats d’indústria i el mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam. 

Jornades de formació i assessorament ‘personalitzat’ per  projectes en diverses fases de desenvolupament

Workshop Professional

Les possibilitats d’absorció del mercat, de distribució i d’atracció de públics de totes aquelles noves propostes cinematogràfiques segueixen sent un camp d’àmplia reflexió dins de la indústria. Sota aquesta motivació, RECLab organitza un workshop preparatori per a les presentacions del Primer Test, el dia anterior a l’inici del laboratori (matí de l’1 de desembre). Aquesta jornada està destinada als projectes seleccionats del Primer Test, així com als participants de les trobades one-to-one. 

El workshop té una durada de quatre hores, aproximadament, i es pretén incidir en qüestions com el coneixement del propi projecte, la inserció en el context i el màrqueting del mateix, així com circuits disponibles i la creació d’audiències. Els i les professionals que participaran a l’edició 2022 són els següents:

  • Marjorie Bendeck: Directora, fins el 2012, del comitè de selecció de Berlinale Talents. Ha treballat amb fons i iniciatives de formació tant a Europa com a Llatinoamèrica. És consultora a espais com el Mediterranean Film Institute, Locarno Open Doors, IFFR Pro i Berlinale World Cinema Fund, entre altres. També dirigeix el mercat de co-producció Connecting Cottbus.
  • Álvaro Vega: Expert en comunicació i màrqueting audiovisual, ha acompanyat la promoció de més de 150 pel·lícules. Va ser director de Màrqueting i Cap de Premsa de Vértigo Films entre 2007 i 2012, i en l’actualitat desenvolupa la seva tasca a l’agència DobleSentido, especialitzada en la indústria audiovisual.
  • Isona Admetlla: A banda de coordinar la Berlinale-World Cinema Fund, ha fet de jurat en diversos comitès de selecció per ajudes a la producció. Sociòloga, consultora, dissenyadora i gestora d’audiències, forma part del comitè de selecció de Málaga Festival Fund i també de l’ICAA, l’ICEC, Media Single Project i Slate Funding, entre d’altres.

Les persones que podran assistir a aquest workshop són les que representin els projectes participants del Primer Test. Enguany, el RECLab ofereix la possibilitat als participants dels one-to-one d’assistir, previ pagament d’una quota de 25€, la qual dóna accés al workshop professional del matí, a la inauguració del RECLab el mateix dia 1 a les 20h, i a 4 tiquets per assistir a passis del Festival.

Reunions one-to-one

En el marc del RECLab també hi ha previstes les sessions one-to-one, co-organitzades amb Catalan Films. Es tracta de reunions breus de 15 minuts amb experts que aporten l’experiència de la seva trajectòria als nous projectes en diferents fases de desenvolupament. En aquest espai, i amb la voluntat d’ampliar el ventall, s’han seleccionat 20 projectes en diferents fases de desenvolupament (no necessàriament en fase de postproducció).

Els one-to-one es desenvoluparan el dia 1 de desembre, de 16h a 19h, al vestíbul del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Screening Test: Saps guardar un secret?

Una altra novetat d’enguany és que, per primera vegada, el RECLab, la secció d’indústria del Festival REC, obre les portes al públic tarragoní. El pròxim 4 de desembre a les 18 hores, el Teatret del Serrallo serà l’espai d’una nova activitat que duu el nom d’screening test (projecció de prova) i que ofereix l’oportunitat de conèixer el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no estrenada, participant del laboratori d’acompanyament Primer Test.

Els assistents podran descobrir tots els processos i perfils professionals que hi ha darrere d’una producció cinematogràfica. La sessió, de durada aproximada de dues hores, comptarà amb la participació de part de l’equip de direcció i producció del film, així com d’Álvaro Vega, fundador de l’agència de màrqueting i comunicació Doble Sentido, responsable de la promoció de 150 pel·lícules i de 2 candidatures espanyoles als premis Òscar.

Vega s’encarregarà de dinamitzar la jornada i de recollir les impressions dels assistents a la sala, que seran partícips d’una experiència pionera i única a l’Estat. El feedback del públic servirà als creadors i creadores del film a pensar en les seves audiències abans d’iniciar un recorregut en el circuit de festivals cinematogràfics -nacionals i internacionals-, a més d’arribar a les pantalles dels cinemes.

El títol, la temàtica, la durada i altres aspectes tècnics de la pel·lícula no es desvetllaran fins que els espectadors arribin a la sala, ja que es tractarà d’un dels projectes participants del Primer Test, que enguany encara la seva novena edició. De fet, un dels objectius de la projecció és donar a conèixer la secció d’indústria del Festival REC, la qual permet construir ponts entre directors novells i experts internacionals del sector del cinema: productors, directors, distribuïdors, programadors…

Aquells que vulguin participar d’aquesta innovadora experiència cinematogràfica -completament gratuïta- hauran d’omplir un formulari que estarà disponible a la web del Festival, especificant les seves dades de contacte i els seus interessos i motivacions per assistir a la projecció. Alhora, serà requisit indispensable signar un contracte de confidencialitat el mateix dia de l’activitat, per tal d’assegurar que res del que hagin vist surti de sala de cinema.

Vols formar part d’una activitat pionera i conèixer què hi ha a la rereescena d’una pel·lícula? Ets capaç de guardar un secret? Només uns quants afortunats podran assistir a l’screening test i gaudir en primícia de la pel·lícula.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.