L’Ajuntament licita el servei de teleassistència, que arribarà a més usuaris i intensificarà l’atenció a les persones de més edat

L'Ajuntament licita el servei de teleassistència, que arribarà a més usuaris i intensificarà l'atenció a les persones de més edat

L’Ajuntament de Reus ampliarà el servei de teleassistència que en aquests moments presta a 1.967 persones. Una xifra molt propera al nombre màxim d’usuaris (uns 2.000) que permet el contracte actual que es va adjudicar fa quatre anys i que està esgotant la seva vigència. Per això, ara s’obre de nou la licitació i, entre altres millores, es preveu l’atenció d’un mínim de 100 persones més —una xifra que pot incremen tar-se depenent de les ofertes rebudes—, i així com una visita semestral a totes les persones de més de 80 anys que tenen teleassistència.

L’any 2013, Tunstall Televida va guanyar l’adjudicació del contracte per un import de 244.000 euros anuals, i aquest cop les ofertes rebudes no poden superar els 268.000, en ambdós casos sense IVA. El contracte es licita per dos anys, amb l’opció d’executar dues pròrrogues anuals.

La teleassistència és un servei d’atenció domiciliària que consta d’una línia telefònica mitjançant un terminal que permet a les persones grans i amb discapacitat entrar en contacte verbal amb un centre atès per personal específic només accionant el dispositiu mans lliures que porten en un penjoll. Funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any i posa els beneficiaris en contacte amb un centre preparat per donar resposta adequada a les seves necessitats, per si mateix o mobilitzant altres recursos humans o materials, propis de l’usuari o de la comunitat.

El servei de teleassistència contempla també la instal·lació d’uns dispositius perifèrics, com, per exemple, de detecció de gas i de fum, d’obertura de portes o de control de moviment, que s’instal·len en els domicilis on viuen persones soles i amb situació de més risc.

El preu del servei oscil·la entre els 4 i els 10 euros mensuals, depenent del tipus d’usuari, i pot ser gratuït si ho determina una valoració dels serveis socials.

 

Unitat mòbil

El servei també disposa d’una unitat mòbil que complementa els serveis prestats des del centre d’atenció amb la intervenció presencial, per prestar suport personal als usuaris. També garanteix l’atenció les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. El personal de la unitat mòbil té un perfil professional per atendre situacions diverses. Aquest servei es presta mitjançant el desplaçament d’un vehicle especial que facilita l’accés a qualsevol tipus d’habitatge i equipat per atendre qualsevol tipus d’emergència. El servei de la unitat mòbil es mobilitza des del centre d’atenció del servei de teleassistència municipal.

 

El perfil de la persona usuària: una dona de més de 80 anys que viu sola

El perfil de la persona usuària del servei de teleassistència municipal de l’Ajuntament de Reus és el d’una dona, major de 80 anys, que viu sola i gaudeix d’un nivell d’autonomia personal mig–alt.

El 59,18% de les persones que reben aquest servei tenen un grau d’autonomia total, és a dir, sense necessitat d’ajuda tècnica o professional per al desenvolupament de les activitats de la vida diària; el 38,43% necessiten ajuda o un recurs, i el 2,39% manquen d’autonomia.

 

Les xifres de 2017

El servei de teleassistència municipal de l’Ajuntament de Reus ha tancat l’any 2017 amb 1.712 aparells i 1.966 usuaris. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) de 2016, el municipi de Reus té un total de 103.123 habitants dels quals 17.391 són majors de 65 anys. Així, doncs, el servei de teleassistència municipal, que durant l’any 2017 ha atès 1.967 persones, dóna cobertura al 9,69% d’aquesta franja de població.

El servei no ha parat de crèixer en usuaris en els darrers anys: 1.861 (2013), 1.874 (2014), 1.950 (2015), 1.960 (2016) i 1.966 (2017).

Al llarg de 2017 el Centre d’atenció del servei de teleassistència municipals ha atès 67.895 trucades, ja sigui dels usuaris a l’empresa com de l’empresa als usuaris, el que representa una mitjana d’unes 186 trucades diàries.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.