‘L’Alzheimer canvia la vida no només del malalt sino també del seu entorn’

ENTREVISTA

Cori Sánchez Presidenta de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp

El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. Parlem amb Cori Sánchez, presidenta de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp, sobre les diverses activitats solidàries que se celebren a la ciutat.

Com celebrarà Reus el Dia Mundial de l’Alzheimer?

Serà una celebració per a donar a conèixer l’Associació i allò que fem. Normalment fem un
cine-fòrum amb familiars que expliquen la seva experiència per a les persones que ara comencen a trobar-se amb la malaltia. Enguany tenim diversos actes adreçats principalment al cuidador i hem organitzat una xerrada al Centre de Lectura, tres tallers i diverses activitats de les associacions comercials de Reus.

En què consistiran aquestes activitats?

Del 16 al 21 la malaltia serà visible als aparadors de Reus. El dia 21 l’acció es concentra al Pallol, que acollirà concerts de diversos cantautors i grups reusencs, com l’Ariel Santamaria o el Joan Masdéu, així com tallers i diverses activitats infantils i un dinar solidari, entre altres propostes. El mateix dia 21 a l’Ajuntament s’hi instal·larà un llaç verd així com serà verda la il·luminació del Gaudí Centre. L’objectiu és donar-nos a conèixer així com rebre un suport econòmic.

Quina ha estat la resposta de les associacions comercials que comentaves?

Les associacions s’han bolcat en ajudar-nos. La resposta d’El Tomb de Reus, Unió de Botiguers, Eix Prim Sunyer, Passeig Comercial El Pallol i Mercat Central ha estat molt entusiasta i estem molt agraïts.

La ciutat us coneix?

Crec que no. Si bé és ben cert que fins que no tens un problema o malaltia a prop sembla que no existeix. El dia 21 també tindrem unes taules informatives, ja que molta gent desconeix l’existència del nostre centre. Molta gent ens coneix pel boca-orella de les persones que tenen algú aquí però en general hi ha molta gent que no ho sap.

Enguany la celebració coincideix amb l’estrena d’un nou centre…

Està ubicat al carrer Antoni Planes, davant del Santuari de Misericòrdia. L’edifici estarà acabat a finals de setembre. El treball que s’està realitzant és excepcional. Els dies 26, 27 i 28 se celebren les jornades de portes obertes.

Quin és l’origen d’aquest nou espai?

S’ha d’agrair a la família Vivar, que ha deixat part del seu patrimoni per construir l’espai. S’ha creat una fundació que ha permès la realització d’aquest nou centre. Per fi podem estar en un edifici digne i sobretot dissenyat per aquestes persones. Permetrà atendre millor les seves necessitats, ja que ara ho tenim difícil per una qüestió d’espai. Estem intentant que sigui un centre pioner pel que fa a Catalunya a l’hora de cuidar aquestes
persones.

Fa molts anys ja vau ser pioners…

Nosaltres portem més de 20 anys treballant i ja aleshores vam ser visionaris. Hem creat un programa nou, el Sant Rafael, que consisteix a realitzar teràpies no farmacològiques que ajuden a la millora dels malalts, especialment les seves emocions.

Què es farà al nou centre?

El nou centre està pensat per reubicar els serveis que oferim ara. Ara mateix tenim
dos centres: el Sant Rafael, situat a l’edifici de Creu Roja, i el centre de dia i servei d’ajuda a domicili. La idea és unir tots els professionals i de cara al malalt, que el procés de passar d’una fase a una altra sigui més fàcil.

Què diríeu a la gent de Reus?

Els convidaria a venir. Com més aviat sàpigues si pateixes o no la malaltia millor. També es fan teràpies preventives, reunions de cuidadors que són claus i et reconforten, ja que no
et sents sol. És un procés difícil que et canvia la vida. No només del malalt sinó també de la seva família i del seu entorn.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.