L’Any Antoni de Bofarull i Brocà

L’Any Antoni de Bofarull i Brocà

L’escriptor, arxiver i historiador Antoni de Bofarull i Brocà va néixer al carrer de Monterols el 3 de novembre de 1821. El 1839 es traslladà a Barcelona per a estudiar Dret, tot treballant alhora en una casa de comerç. Aviat compaginà la seva vida laboral i universitària, força agitada, amb la direcció de la revista satírica El Hongo i la publicació de poemes, signats amb el pseudònim “Lo Coblejador de Montcada”. Fou també redactor i cronista teatral dels diaris El Fomento (1845) i El Sol (1849). El 1846, el seu oncle Pròsper li facilità una feina estable, que esdevingué vitalícia, a l’Arxiu Reial. Figura clau de la Renaixença, fou un veritable apologista de la llengua i la cultura catalanes i participà molt activament en la restauració (1859) i el manteniment dels Jocs Florals de Barcelona (en fou el primer secretari i després president).

Treballador infatigable, redactà un gran nombre d’articles, discursos i monografies, tant de caràcter històric i biogràfic com literari (poesia, teatre i novel·la). Publicà una Gramática de la lengua catalana (amb Adolf Blanch, 1867) i les grans cròniques medievals catalanes. És autor de la primera novel·la editada en català al segle XIX, La orfaneta de Menargues (1862), i del volum de memòries reusenques Costums que’s perden y recorts que fugen (1880). Cal destacar, també, la Historia crítica (civil y eclesiástica) de Cataluña (1876-1878), que completà amb una Historia crítica de la Guerra de la Independencia en Cataluña (1886-1887) i una Historia de la Guerra Civil de los Siete Años (edició pòstuma, 1999-2000). Morí a Barcelona el 12 de febrer de 1892.

El seu retrat figura a la Galeria de Fills Il·lustres i un carrer de Reus en porta el nom. La celebració d’enguany vol fer més evidents la seva important figura i el gran mèrit de la seva obra.

Jaume Massó
Comissari de l’Any Antoni de Bofarull i Brocà

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.