Les Biblioteques Municipals de Reus publiquen la bibliografia d’Antoni de Bofarull i Brocà

Les Biblioteques Municipals de Reus publiquen la bibliografia d’Antoni de Bofarull arran de la commemoració aquest any de l’Any Bofarull. L’Ajuntament de Reus ha decidit dedicar el 2021 a un dels personatges claus de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX, Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821 – Barcelona, 1892). Antoni de Bofarull i Brocà va ser advocat, arxiver, escriptor (en vers i en prosa), historiador i traductor.

Des de les biblioteques de Reus s’ha fet una bibliografia conjunta, un recull de tots els llibres tant d’Antoni de Bofarull com els que tracten d’ell disponibles a les diferents biblioteques i que estan a disposició del ciutadà. Aquesta bibliografia es pot consultar i descarregar a:

https://biblioteques.reus.cat/sites/biblioteca_central/files/fitxers/triptic_antoni_bofarull_2021_web.pdf

Algunes de les obres més rellevants que s’hi poden trobar són “L’orfeneta de Menargues” o “Catalunya agonitzant”, que la va escriure amb la finalitat d’impulsar la narrativa catalana i que està considerada com la primera novel·la romàntica en català o, també les narracions “Costums que es perden i records que fugen”.

Com a historiador, alguns els seus treballs més destacats i que es poden consultar a les biblioteques són “Historia crítica (civil y eclesiástica) de Cataluña y la Crónica del Rey de Aragón D. Pedro IV”, el “Ceremonioso”, o del “Punyalet”, entre d’altres.

Amb aquesta guia, -on hi ha la presentació feta per Jaume Massó Carballido, comissari de l’Any Bofarull- es vol fomentar l’estudi i la recerca del reusenc d’Antoni de Bofarull, figura destacada i gran impulsor de la Reinaxença, entre d’altres coses.

Actes Any Bofarull
Alguns dels actes programats de l’any Bofarull són:

Maig. Del 10 al 21 bibliografia i exposició bibliogràfica d’Antoni de Bofarull a la Sala Central de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Juny. Programació d’activitats lingüístiques referents a Antoni de Bofarull.

Juliol i agost. Des de les Biblioteques Municipals de Reus, realització de rutes culturals per diversos espais i indrets reusencs, referents a Antoni  de Bofarull i la ciutat de la seva època.

Tardor. Acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull i l’Arxiu de la Corona d’Aragó, organitzat per l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu de la Corona d’Aragó i realitzat a la seu comuna de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l’Arxiu Municipal de Reus. Al mateix lloc, exposició temporal de manuscrits del fons documental d’Antoni de Bofarull.

Octubre o novembre. Acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull, organitzat pel Centre de Lectura de Reus i realitzat a la sala d’actes de l’entitat. L’acte tindrà públic presencial i es retransmetrà per via telemàtica. Simultàniament, i al vestíbul de l’entitat, exposició temporal d’obres impreses d’Antoni de Bofarull.

Tardor hivern. Presentació de la reedició anotada de l’obra Costums que’s perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), d’Antoni de Bofarull (primera edició: Barcelona, 1880), a la seu social de Carrutxa.

Dimarts 3 de novembre. Descobriment de la placa commemorativa del bicentenari del naixement a Reus d’Antoni de Bofarull, a la façana de l’edifici núm. 37 del carrer de Monterols.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.