Les campanes anunciaran la festa de Corpus

Les campanes anunciaran la festa de Corpus

Malgrat la pandèmia, les campanes repicaran per la festa de Corpus, tal com marca la tradició

La festa de Corpus ha estat tradicionalment a la ciutat de Reus l’avantsala de la Festa Major, el punt d’inici d’un mes de juny marcat per la festa i els actes al carrer. Enguany no serà així degut a la crisi sanitària però, malgrat tot, el calendari corre i la festa s’esdevé igualment.Per aquest motiu, els campaners anunciaran a toc de campana de forma tradicional la festa de Corpus, com porten fent des que fa 20 anys es van recuperar els tocs manuals de campanes al campanar de la Prioral.Els campaners informen que, evidentment, prendran totes les mesures sanitàries i de protecció necessàries: limitació del nombre de campaners, ús de guants propis sense poder-los compartir i, evidentment, fent servir mascareta i mantenint la distància de seguretat sempre que sigui possible.

El toc de festa anuncia oficialment la festivitat i la vigília. Tradicionalment s’ha associat aquest toc a la sortida dels gegants, arribant-ne a canviar el motiu original. Enguany, degut a que no és possible la sortida dels gegants, el toc recupera el seu sentit original. S’interpreta el dijous (a les 9.30 i a les 16), el dissabte (a les 12) i el diumenge (a les 10). El Toc de Festa té una durada de 15 minuts. Es fa amb el repic a ritme constant de la Petra Clàudia, la campana més gran del nostre campanar, i amb la campana de Sant Bernat o dels Gegants, la més petita, repicant a un ritme alegre.

El Toc General, per a les grans ocasions, posant en moviment totes les campanes del campanar. Actualment la Petra Clàudia resta immòbil, i tan sols es pot repicar simulant-ne el moviment. La resta de campanes sí que poden ser ventades, tot i que les del pis inferior no produeixen el seu so original i tradicional. El toc general acompanya la professó de Corpus, que té lloc el diumenge a la tarda després de l’acte religiós, aproximadament a les 19.30h. Enguany la professó es realitzarà per l’interior de la Prioral i, per tant, tant la professó com el toc duraran menys estona.

Els Campaners de Reus són els joves dels agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim, que des del voluntariat i a partir de la voluntat d’implicació social i de participació activa a la ciutat, mantenen viu el so tradicional de les campanes des de fa 20 anys.

Concretament, els reusencs podran gaudir del so tradicional de les campanes els següents moments: 

Dijous 11 de juny, a les 9.30 i a les 4, Toc de Festa anunciant el dia de Corpus. 

Dissabte 13 de juny, a les 12, Toc de Festa anunciant la vigília de la festa de Corpus.

Diumenge 14 de juny, a les 10, Toc de Festa anunciant la festivitat de Corpus; i a 2 quarts de 8 del vespre aprox, Toc General acompanyant la professó.Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.