Les Festes de Misericòrdia de l’any 1929, en un pel·lícula

Les Festes de Misericòrdia de l'any 1929, en un pel·lícula

El Centre de la Imatge Mas Iglesias recupera el documental «Fiestas en Reus en honor de la Virgen de Misericordia» que es va estrenar el 14 de noviembre de 1929 al teatre Fortuny.

La coronació canònica de la imatge –un ritual litúrgic per palesar la devoció a una advocació mariana– de la Mare de Déu de Misericòrdia, el 1904, va encetar un seguit de celebracions commemoratives cada vint-i-cinc anys. Festes en què es traslladava la imatge des del seu santuari fins a la prioral, se celebraven oficis a les diferents parròquies i es programaven actes populars. Per a retornar-la, s’organitzava una professó en què no faltaven manifestacions festives, especialment els diables. El 1929, les festes van tenir lloc del 7 al 10 de novembre.

Entre els actes destacats de la celebració cal esmentar la col·locació d’una làpida a la casa on la tradició ubicava el naixement de la pastoreta Isabel Besora. Hi hagué concerts i cercaviles de la banda de música local, de la militar del regiment de Luchana i de la dels Mossos d’Esquadra de Barcelona, batalla de flors i confeti, curses ciclistes i castells de focs.

El documental, reportatge de les festes, fou un encàrrec de l’empresa del Teatre Fortuny on es va projectar, a més del Cinema Monumental. També es va projectar al Teatre Bartrina en l’edició de 2007 del Festival Memorimage. La pel·lícula té vint minuts de durada, mostra seqüències breus de bona part dels actes del programa i, en un any en què les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia es viuen d’una manera tant diferent, des de la regidoria de Cultura, a través del Centre de la Imatge, s’ha treballat per poder-la recuperar i posar a disposició de la ciutadania. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.