Les Guilletes i el Mas Manou, per Ester Borràs Giol

Les Guilletes i el Mas Manou, per Ester Borràs Giol

Us proposem moure’s pel terme d’Alforja seguint camins rurals i de tota la vida i passant per alguns punts emblemàtics del seu terme.

Sortim d’Alforja per la carretera de Vilaplana fins al pal indicador Arbolí – La Mussara. Anem pujant, primer envoltats d’ametllers i oliveres, més endavant per bosc, fins al Coll de la Salve o del Peiró. Continuem recte per l’ample Camí de les Guilletes, creuem el barranc del Bosc de la Vila i poc després agafem un sender que puja dret cap amunt del Cingle Roig.

Passem vora una formació rocosa anomenada el Cul de la Vella i unes escaletes picades a la roca vermella. Finalment acabem trepitjant el Cingle Blanc i enllacem amb el Camí dels Masos.

Arribem a un altre pal indicador i abandonem el Camí dels Masos per agafar un sender en direcció a Alforja. Passem a tocar de les restes del mas i del corral del Blai i comencem a baixar per un sender força bonic, ombrívol i amb trams empedrats. Un fenassar ens indica la presència d’aigua; continuem i baixem per unes altres escales esculpides a la roca vermella, alhora que badoquegem admirant les cingleres que hi ha per damunt nostre. Passem per la Font de la Pedrola i seguim baixant envoltats d’alzines, marges i caminant sobre restes de camí empedrat.

Arribem al Mas Manou, d’uns 400 anys, amb cellers i forn de calç, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des del 2016 té signat amb el GEPEC un acord de custòdia: la finca és zona de campeig i àrea de cria de les parelles d’àguila cuabarrada que viuen als cingles de la Mussara, s’hi han construït dues basses per crear punts de cria per a amfibis i s’han instal·lat caixes niu per a ratpenats i una caixa niu per a òliba a les golfes del mas. Actuacions que potencien la biodiversitat de la finca i l’entorn.

Acabem l’excursió passant vora el Mas d’en Cama i el Mas d’en Baget i per un sender que arriba fins al Riu de la Vila, amb trams empedrats molt bonics. Ja a la urbanització Portugal, agafem el Camí de les Planes de Dalt que ens portarà a la carretera de Vilaplana i Alforja.


GEPEC

Consulteu l’agenda a: www.gepec.cat
Més informació: 977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.