Lily Brick recrea la història de Cellers Tarroné en un mural artístic a Batea

Lily Brick recrea la història de Cellers Tarroné en un mural artístic a Batea

“Vi, mostra’m l’art de beure la nostra pròpia història” és una obra creada amb esprais amb un estil que recorda a l’aquarel·la i imita una pintura elaborada amb vi

L’artista lleidatana Mireia Serra, coneguda com Lily Brick, ha deixat petjada humana i artística a la paret exterior de Cellers Tarroné amb un mural que resumeix amb detall i minuciositat la història de totes les generacions de la família que han fet créixer el projecte familiar de fer vi a Batea. El treball artístic reuneix 5 etapes i 4 generacions al lateral de l’entrada principal, al carrer Josep Pla, en un paret gens fàcil que Lily Brick ha sabut intervenir magistralment, amb la força de la seva creativitat artística. L’artista lleidatana ha plasmat en el mural la seva sensibilitat pel món rural i del vi a través de la seva vena artística, les seves emocions i els seus sentiments, recreant els anys de vida de Cellers Tarroné (1942-2020) en una obra titulada “Vi, mostra’m l’art de beure la nostra pròpia història”. El mural s’havia d’estrenar el 5 de març de 2020 en un acte cultural amb la participació dels membres del Centre de Dansa Neus Rodés, però es va haver de suspendre perquè es va decretar l’estat d’alarma a conseqüència del Covid-19.

Esprais, vinyetes i petjada femenina

El treball precís i acurat de Lily Brick, tenyit de colors granats, és un relat gràfic on s’hi posen de relleu els elements més importants de la Terra Alta i de l’evolució de Cellers Tarroné que es presenten en forma de vinyeta, amb un clima i un estil que recorden a l’aquarel·la. La tècnica que Lily Brick ha imitat amb l’esprai -una de les seves eines més valuoses- és la d’una obra feta amb vi, perquè el vi de Batea és el fil conductor de la història i és l’arrel i l’origen d’on neix tot el que es v/beu.

Les imatges creades són retrats fàcilment identificables pels bateans i les bateanes: el poble de Batea; el cep, la premsa i l’època de verema; la Vall Major i el resultat de l’esforç en viticultura i enologia aplicats al llarg dels anys.

Les cinc vinyetes del mural son:

BATEA. Amb tots els detalls, cases, balcons i finestres, una imatge panoràmica que recull l’inici i l’essència: el mèrit de tot el poble fet patrimoni. És important començar per l’arrel i els orígens per tenir en compte que el vi està íntimament lligat a aquest municipi emblemàtic de la Terra Alta.

EL CEP. Representa, per una banda, el respecte per la natura i pels fruits que dona cada any la vinya i que es transformen naturalment en vi. Per altra banda, també mostra el respecte per l’esforç i la cura que tenen els/les pagesos/es dedicant la seva vida a aquesta pràctica ancestral. A Cellers Tarroné tenen importància màxima la sostenibilitat i l’ecologia; son a la base de la manera de ser i sentir el vi.

LA PREMSA I L’ÈPOCA DE LA VEREMA. Mostra un procés en forma de metàfora. La imatge ensenya l’esforç i el compromís d’anys de treball mitjançant els peus de la dona. La feina feta amb dedicació i estima de la qual en resulta el vi. La representació femenina és un fet inherent i substancial a tenir en compte, perquè Cellers Tarroné compta amb tres generacions de dones que han fet créixer fins avui la tradició de fer vi.

LA VALL MAJOR. Encara guarda la petjada que va deixar l’aigua fa milers d’anys i que avui llueix com una mar verda càlida. És una imatge que impressiona al visitant i que, quan s’observa, s’entén la importància del paisatge en la conformació de vins especials.

EL RESULTAT. Representat per unes mans arremangades, amb l’empenta i l’empremta d’una dona forta que es disposa a obrir el vi per degustar i per gaudir amb orgull del que tant s’estima i es cuida a Cellers Tarroné.

El mural de Lily Brick té una força enorme, és ple de talent i de passió, de força i d’emoció, i tothom que passa pel costat de Cellers Tarroné pot contemplar i gaudir de l’obra. Per al celler és un orgull comptar amb la petjada d’una artista tan reconeguda i espera que el mural sigui també un revulsiu turístic per atraure més visitants a Batea que puguin entendre la importància de fer vi a la Terra Alta.

Sobre Lily Brick

Mireia Serra, nascuda a Lleida el 1990, és coneguda amb el nom artístic de Lily Brick des de fa uns anys. Va estudiar disseny gràfic i es dedica al mon de l’art, pintant murals de gran format en espais molt diversos. Al seu web, explica: “La majoria de les persones tendeixen a pintar durant la seva infància, però, a mesura que creixen, sovint ho obliden. Per sort, en el meu cas, sempre m’ha quedat al cap. La pintura sempre ha estat la meva forma d’expressió personal preferida, la meva manera de comunicar allò que no podia expressar amb les paraules. Sóc una comunicadora visual: el disseny i la il·lustració són els fonaments dels meus projectes i els dono el meu toc personal; estan plens dels meus sentiments més personals. El meu objectiu no és només estètic, i sempre intento compartir les meves emocions …”. Per a més informació: www.lily.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.