Localitzada al Centre de Lectura la partitura original de l'”Himne a Reus” de 1893

Localitzada al Centre de Lectura la partitura original de l'

Localitzat l’Himne a Reus de Joan Goula

L’equip tècnic de la biblioteca del Centre de Lectura ha localitzat, entre el fons pendents d’inventariar, la versió original de la partitura anomenada Himne a Reus, amb música de Joan Goula  i lletra d’Eugeni Mata. L’obra, dedicada a la Secció Coral del Centre de Lectura, fou estrenada  el 1893 al Teatre Fortuny amb motiu de la col·locació de l’estàtua del general Prim. Fins ara, la versió més antiga coneguda de la partitura era l’arranjament per a veus mixtes realitzat per Estanislau Mateu i Valls el 1924 i dipositat a l’arxiu musical de l’Orfeó Reusenc.

Joan Goula i Soley (Sant Feliu de Guíxols, 1843 – Buenos Aires , 1917) va ser un reconegut compositor i director d’orquestra català. Fortament compromès en la introducció del drama wagnerià a l’Estat espanyol, Goula fou també un actiu difusor del moviment coral de Clavé, al qual contribuí mitjançant la creació de repertori i amb la  fundació de nous conjunts corals. Entre altres càrrecs de responsabilitat, Joan Goula exercí el de director musical del Teatro Real de Madrid i de l’Òpera de Sant Petersburg.

La secció coral del Centre de Lectura neix el 1860 i és el primer cor claverià de la demarcació. Al llarg de la seva història, se l’anomena indistintament com a Secció Coral del Centre de Lectura, Societat Coral del Centre de Lectura i Orfeó Reusenc del Centre de Lectura. L’agrupació s’escindeix del Centre el 1909 —encara com a cor masculí— i s’estableix com a entitat independent el 1917,  convertit en cor mixt i sota el nom d’Orfeó Reusenc.

L’Himne a Reus de Goula va ser part del repertori habitual dels cors claverians arreu del territori català entre el final del segle XIX i el principi del XX. A més de l’Himne de Goula, els treballs de catalogació han permès recuperar diverses partitures associades amb el moviment de cors de Clavé, així com una petita col·lecció d’himnes dedicats a la ciutat de Reus i encara pendents d’atribuir.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.