Milfulles (Achillea millefolium), Pep Aguadé

PLANTEM

Milfulles (Achillea millefolium)

Herba vivaç, rizomatosa, de distribució eurosiberiana, poc ramificada, amb tiges erectes acanalades, cobertes de pèls i amb medul·la esponjosa blanca, de fins a 70 cm d’alçada. Les fulles basals de fins a 25 cm de llargària, 2-3 pinnatisectes, molt dividides en folíols linears, semblant a una ploma d’ocell. Les caulinars iguals però més petites. Flors petites agrupades en corimbe dens, formats per petits capítols amb les flors externes amb lígula blanca curta i tridentada, embolcallats per bràctees amb el marge escariós (Hi ha subespècies amb les flors rosades). Té una prolongada floració entre maig i octubre. Fruit en aqueni comprimit i sense papus.
És una planta molt rústica. Creix a ple sol, en substrat ben drenat no massa sec, i clima temperat, tot i que suporta una sequera moderada i tolera les gelades. Vegeta bé en sòls lleugerament àcids o calcaris pobres però ben drenats perquè no suporta els sòls amb excés d’aigua.

Es conrea en test, par a flor de tall o al jardí en parterres o entre altres plantes per afavorir la fauna útil. És una planta excel·lent com hostatge d’insectes depredadors de plagues, és a dir d’insectes útils per al control biològic a l’hort i al jardí, especialment per a plagues de pugons i mosca blanca. La seva multiplicació la farem per llavor cobrint-les amb una fina capa de substrat, o per divisió del rizoma a la primavera.
Plagues i malalties: No sol patir plagues ni malalties.

Els problemes són fisiopaties per excés d’humitat i drenatge deficient.

LA JARDINERIA DEL MES

  • Sembra de pensaments de llavors i violers.
  • És el moment de fer la plantació d’esqueixos de gerani i marialluïsa.
  • La gespa s’ha de regar molt per mantenir al sòl un alt grau d’humitat, i s’ha de segar molt
    sovint.
  • Si aneu de vacances, recordeu que les plantes s’han de deixar en un lloc clar i que cal regar-les abans de marxar. Si no teniu ningú que ho pugui fer mentre sou fora, podeu posar els testos dins la banyera, amb una galleda plena d’aigua al costat i un tros de roba que comuniqui l’aigua amb el test.
  • Rejovenirem les hortènsies en plena floració eliminant-ne els brots que ja han florit i els més interns i febles, que no floriran; els tallarem directament de la base.
  • Mantindrem les tanques i arbustos en els límits desitjats fent-hi petites retallades.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.