Mimosa blava (Acacia saligna)

PLANTEM
Mimosa blava (Acacia saligna)

 

Petit arbre, procedent d’Austràlia, que pot assolir els 9 metres d’alçada, tot i que no sol sobrepassar els quatre metres, amb tronc curt i vermellós que, de vegades, ramifica a prop del terra, prenent així l’aspecte d’arbust.

Les fulles són en realitat fil·lodis de consistència coriàcia, de color verd blavós, que poden fer fins un pam de llargària i 3-5 centímetres d’amplada, llargament lanceolats i amb un nervi central prou marcat.

Les flors apareixen entre febrer i maig en raïms axil·lars de glomèruls de color groc. Cada glomèrul porta entre 25 i 55 flors de calze acampanat i corol·la també acampanada, amb nombrosos estams exserts.

Fruit en llegum aplanat que s’estreny entre les llavors, de color marró quan madura. Les llavors estan proveïdes d’eleosoma per a que les formigues dispersen les llavors.
És indiferent edàfic, és a dir, que es desenvolupa en sòls calcaris o silícics. Regar quan el terra sigui sec per evitar embassament, perquè suporta la sequera i el substrat humit, sempre que estigui ben drenat. Tolera diversos tipus de clima, inclús gelades lleugeres.

Per gaudir plenament de la seva floració cal plantar-la a ple sol. Té una moderada tolerància a la sal, raó per la qual pot utilitzar en jardins de primera línia de costa. La fusta és trencadissa, pel que cal podar i ubicar els exemplars en llocs protegits del vent.

S’empra en jardins petits, com exemplar aïllat, en grup o en alineacions de places i carrers. Sovint s’usa com arbust perquè ramifica des de molt baix. Per la seva rusticitat pot
convertir-se en una planta invasora. És de ràpid creixement i les arrels molt agressives.

Multiplicació per llavors que cal posar en aigua calenta per trencar la latència durant 48 hores. També es pot reproduir per esqueix però, en aquest cas, és més lent.

 

La jardineria del mes

Neteja de parterres i eliminació de flors seques.
Cal posar les plantes delicades a l’ombra.
Arrencar males herbes i regar cada dia.
Tallarem la gespa almenys un cop a la setmana.
Cal recollir els bulbs de tulipa i guardar-los en un lloc fresc i sec.
Es tallen els rebrolls d’algunes enfiladisses, especialment de la glicina, per afavorir la floració de l’any vinent.
En gespes, no descuidarem el reg i l’adobatge, amb la periodicitat adequada.

 

Pep Aguadé
Aficionat a la jardineria

2/5 - (26 votes)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.