Es necessiten 1.200 voluntaris per a la 11ª Campanya de Medicaments Solidaris de l’ONG Banc Farmacèutic

Es necessiten 1.200 voluntaris per a la 11ª Campanya de Medicaments Solidaris de l'ONG Banc Farmacèutic

• La 11ª Campanya de Medicaments Solidaris tindrà lloc el dissabte 10 de març de 2018 des de les 10h fins les 14h.

• Es preveu que aquest any col•laborin 600 farmàcies a les províncies de Barcelona, Madrid, Girona, Saragossa, Lleida, Màlaga, Tarragona, Osca i Terol

• L’objectiu de la 11a edició de la Campanya és poder recaptar un mínim de 30.000 euros per atendre a persones que sofreixen la pobresa farmacològica

Barcelona, 24 de gener de 2018. La 11ª Campanya de Medicaments Solidaris es celebrarà el proper dissabte 10 de març de 2018, excepte a Aragó, que serà el dia 9 de març a la tarda. Aquest any la campanya canvia el seu enfocament proposant en aquesta edició recollir fons econòmics que es destinaran a atendre a persones que no poden fer front als costos de la seva medicació.
Per això, el dia de la Campanya, els voluntaris tindran com a principal labor animar a la ciutadania a col•laborar amb la compra de cupons solidaris de 2,5€, per aconseguir l’objectiu de cobrar un mínim de 30.000 €.
El president de l’ONG Banc Farmacèutic Àlex Brenchat comenta que “la Campanya de Medicaments Solidaris promou un gest de gratuïtat, on les persones participen de forma desinteressada (ciutadania, voluntariat i farmàcies). Aquest any, a causa del canvi de funcionament de la Campanya, la tasca dels voluntaris és més important que mai, ja que necessitem sensibilitzar la gent sobre la realitat de la pobresa farmacèutica i la importància de recaptar fons per poder fer-hi front “.

El canvi de funcionament de la Campanya

Aquest any la Campanya canvia en la seva forma, però no en el seu fons, que segueix sent el poder atendre milers de persones sense recursos o en risc d’exclusió social que pateixen pobresa farmacèutica a Espanya. Un tipus de pobresa tan desconeguda com real, que existeix al nostre país i que afecta més de 2 milions de persones que no poden fer front al pagament de medicaments o productes sanitaris. Una realitat que pot portar a les persones en situació de pobresa o risc d’exclusió social a haver de triar entre menjar o medicar-se, generant una espiral molt perjudicial, i podent arribar a agreujar els seus problemes de salut i dificultar seriosament la seva inserció social i laboral plena en la societat.

Amb aquest canvi, Banc Farmacèutic busca donar resposta a la pobresa farmacèutica en el seu vessant més greu. En lloc de recollir medicaments que no requereixen prescripció mèdica, com s’ha fet durant els últims 10 anys que s’ha realitzat la campanya, aquest any es recaptaran fons per ajudar a pagar plans de medicació que si la requereixen, i que responen per tant a problemes de salut de més gravetat o fins i tot crònics. Per poder articular l’ajuda per al pagament d’aquests plans de medicació, Banc Farmacèutic compta amb el Fons Social de Medicaments, un programa que estableix un circuit entre Centres d’Atenció Primària, les oficines de farmàcies i els propis beneficiaris. Els diners recaptats durant la Campanya anirà destinat al Fons Social de Medicaments.

“Creiem que ha arribat el moment de fer un pas endavant i arribar a les persones que, per desgràcia, han de triar entre menjar o medicar-se. Per desgràcia, la pobresa farmacèutica afecta moltes persones al nostre país. Volem assegurar que cap persona ha de renunciar a la seva gestió per falta de recursos econòmics “comenta l’Àlex Brenchat, president de l’ONG Banco Farmacèutic.

Sobre el Fons Social de Medicaments

El Fons Social de Medicaments és un programa que Banc Farmacèutic va posar en marxa el 2015 i que funciona gràcies a l’estreta col•laboració amb els Centres d’Atenció Primària, especialment, amb els departaments de Treball Social dels mateixos, ja que són els treballadors socials qui designen als beneficiaris del nostre projecte, basant-se en uns criteris consensuats per tots els equips socials. Un cop els beneficiaris han estat admesos en el projecte, aquests ja poden dirigir-se a qualsevol de les farmàcies que formen part de la nostra xarxa perquè aquestes li dispensin la medicació sense cost, i sigui Banc Farmacèutic qui posteriorment aboni el total dispensat a la farmàcia.
Des de l’any 2015 hem aconseguit ajudar a través del FSM a més de 3.000 persones que es troben en situació de pobresa farmacèutica, finançant més de 340.000 € en plans de mediació, i estem treballant per poder arribar a molts més beneficiaris en 2018, portant el Fons Social de Medicaments a Madrid, Aragó i Andalusia, com un primer pas, per aconseguir que el FSM sigui una realitat a nivell nacional en el mitjà-llarg termini.
“Mai no penses que et pugui passar a tu .. En el meu cas, jo vivia una bona vida, no em faltava res … però en la vida passen situacions i de cop, vas baixant, vas baixant i, encara que et vas veure, no Vull acceptar-ho. I diu bé, paguem la hipoteca o deixo de pagar la llum o la medicació o què faig? I la medicació és el primer que es pensa deixar, ja que cal alimentar-se “, comenta una beneficiària del Fons Social de Medicaments.
Informació pràctica per als voluntaris

Els voluntaris, que aquest any s’espera que ascendeixin als 1.200, són imprescindibles perquè la Campanya de Medicaments Solidaris funcioni correctament. La seva missió és animar els ciutadans que entren a la farmàcia a participar comprant un cupó solidari de 2,5€. Per a això, hauran de presentar a la farmàcia assignada el 10 de març de 2018 a les 10h del matí i estar fins a les 14h i assistir prèviament a la reunió informativa que s’organitza uns dies abans, on s’explicaran els detalls sobre el funcionament de la campanya, així com la informació essencial sobre la problemàtica de la pobresa farmacèutica.

Els voluntaris que vulguin participar en la campanya d’aquest any i que no hagin col•laborat anteriorment amb Banc Farmacèutic, s’han d’inscriure a la pàgina web https://www.bancofarmaceutico.es/ca/col-labora/fes-te-voluntari/. Un cop inscrits, tants els nous col•laboradors como els que ja estaven inscrits anteriorment, hauran de:

1. Consultar a la web de Banc Farmacèutic quines són les farmàcies col•laboradores amb la Campanya de Medicaments Solidaris: http://www.bancofarmaceutico.es/ca/que-fem/jornada-de-recollida-de-medicaments/
2. Contactar amb la farmàcia que desitgin per comunicar al farmacèutic el seu desig de col•laborar amb ells. Això es pot fer acudint personalment o bé trucant a la farmàcia.
3. Perquè es formalitzi la inscripció, la farmàcia haurà d’assignar a voluntari a la seva farmàcia a través de la intranet de l’ONG seguint unes indicacions que se li han donat a les farmàcies.

A continuació, hauran d’assistir a la reunió informativa que s’organitza uns dies abans, on es explicaran els detalls sobre el funcionament de la Campanya, així com la informació essencial sobre la problemàtica de la pobresa farmacèutica. I el 10 de març de 2018 hauran de presentar-se a la farmàcia assignada a les 10h de la matinada i estar fins a les 14h.

Altres col•laboracions clau

La tasca de l’ONG Banc farmacèutic és possible gràcies a l’estreta col•laboració any rere any amb organitzacions de voluntariat, farmàcies, distribuïdores i empreses farmacèutiques. Les principals institucions públiques, empreses distribuïdores, associacions farmacèutiques i organitzacions de voluntariat que també donen suport a la iniciativa són el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Angelini Farmacèutica, Fundació SEUR, Fedefarma, Federació de Farmàcies de Catalunya (Fefac ), Novaltia, Federació Espanyola d’Estudiants de Farmàcia, Fevocam i la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.