Un acte a la plaça de Sant Joan de Tortosa, aquest dijous al migdia, ha servit per presentar als mitjans de comunicació l’Escola per l’Art i la Cultura, un ambiciós projecte de la Diputació de Tarragona en l’àmbit de l’ensenyament i la cultura. La iniciativa, que tindrà la seu permanent a Tortosa i a Valls i subseus a les deu comarques de la demarcació de Tarragona, recull l’essència de l’Escola d’Art de Tortosa i del Taller de Valls, dos equipaments formatius de la Diputació que enceten una nova etapa convertits en epicentres culturals del conjunt del territori. La presentació de l’Escola l’ha encapçalat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, acompanyada del diputat de Centres d’Ensenyament, Jordi Cartanyà; de la directora de l’Escola d’Art, Pilar Lanau, i d’altres agents del món artístic i cultural implicats en el projecte.
L’Escola per l’Art i la Cultura esdevindrà un espai de formació adreçat a la ciutadania, i alhora un centre de serveis per a creadors i creadores i professionals de l’art i la cultura del conjunt de la demarcació, els quals podran exercir la seva activitat amb més sinergies i recursos. Tot plegat contribuirà a augmentar l’oferta formativa i a intensificar l’activitat i la producció cultural i artística a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès. En una primera fase, que començarà a partir del pròxim mes de setembre, l’Escola ja començarà a oferir formació artística i cultural en format presencial a diversos municipis de la demarcació.
Valls i Tortosa en seran seus estables, mentre que altres municipis també podran oferir formació, com a subseus, sempre que els seus ajuntaments ho sol·licitin. Aquestes subseus seran Alcover (Alt Camp), Mont-roig del Camp (Baix Camp), Deltebre (Baix Ebre), l’Arboç (Baix Penedès), Montblanc (Conca de Barberà), Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Falset (Priorat), Miravet (Ribera d’Ebre), Torredembarra (Tarragonès) i Horta de Sant Joan (Terra Alta). En concret, s’hi podran cursar monogràfics especialitzats i innovadors impartits per creadors i professionals de l’art i la cultura. Se seleccionaran mitjançant una convocatòria de contractació de serveis professionals pública, a la qual s’hi podran apuntar tots aquells experts que vulguin compartir el seu coneixement i impartir classes.
En una segona fase, l’Escola oferirà també altres serveis per als artistes. Concretament, es crearà la convocatòria “Tens un projecte?“, a través de la qual els qui s’hi presentin podran comptar amb instruments per desenvolupar els seus projectes. En aquest sentit, es preveu l’acompanyament dels creadors i agents, tot facilitant-los, si s’escau, espais, contactes i altres recursos, en un servei innovador que permetrà a l’Escola aproximar-se als seus usuaris i detectar-ne les necessitats i inquietuds professionals.
Un motor cultural i econòmic per al territori
L’acció de l’Escola també revertirà en el conjunt de la ciutadania, tal com ha explicat la presidenta de la Diputació durant l’acte: “enfortir l’oferta cultural contribueix a la democratització de la societat, atès que ens obre a nous coneixements, a nous mons, i accentua el nostre sentit crític. Al mateix temps, el projecte de l’Escola per a l’Art i la Cultura contribuirà a augmentar la producció de continguts culturals, amb la qual cosa també es reforçarà l’activitat econòmica associada a les empreses i autònoms d’aquest sector”.
De la seva part, el diputat del Centres d’Ensenyament ha destacat que el projecte “dona resposta a les necessitats del sector cultural, mitjançant serveis específics per al sector i una oferta formativa que arribarà al conjunt de la ciutadania gràcies al desplegament de les subseus”. Segons ha afegit, “amb l’Escola, sumem i teixim entre totes i tots un projecte que ha de portar les arts plàstiques i visuals al lloc que els hi pertoca”. Finalment, la directora de l’Escola d’Art ha volgut fer una crida als creadors i creadores per tal que es presentin per oferir cursos en aquesta primera fase del projecte, que ja escalfa motors.