Nou cicle de tallers per a cuidadors

Fruit de la col·laboració entre l’Escola de Cuidadors de la Fundació “la Caixa” i la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, s’ha organitzat un nou cicle presencial de vuit tallers gratuïts adreçat a les persones que tenen cura de familiars amb malalties cròniques avançades i en situació de dependència. La inscripció per assistir a aquests tallers, programats cada dillun s des del 6 de març fins al 8 de maig de 10 a 11.30 h al Centre Cívic Llevant (plaça Horts del Canonges, 1), ja està oberta. Es tractaran diverses temàtiques com aprendre a cuidar-se per cuidar, confort físic, dol, bon tracte o recursos comunitaris, entre altres. L’objectiu és aportar les eines necessàries per facilitar la tasca de les persones cuidadores familiars amb la finalitat d’ampliar les seves competències i, d’aquesta manera, millorar tant la qualitat de vida de les persones cuidades com de les que cuiden.

A més d’aquests vuit tallers organitzats per l’Escola de Cuidadors de la Fundació “la Caixa”, per primera vegada, aquest any, l’Àmbit de Gent Gran i Dependència de la Regidoria de Benestar Social també farà algun taller adreçat a les persones cuidadores.

Els tallers
L’assistència al cicle se certificarà i el contingut i durada serà acreditat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Els tallers organitzats fins ara són:

  • «Cuidar-se per a cuidar». Dedicat a potenciar dinàmiques d’autocura mitjançant tècniques d’expressió i autoconeixement emocional, atenció plena i interacció i suport grupal.
  • «Acompanyament emocional i bon tracte». S’ofereixen recursos i eines per facilitar la gestió emocional i afavorir l’afrontament dels cuidadors a partir dels valors i les actituds del bon tracte.
  • «Confort físic». Es treballen aspectes essencials de la cura física i es proporcionen orientació i directius en àrees com la higiene, les alteracions de la mobilitat i del son, el risc de llagues i l’execució de transferències i canvis posturals.

La resta de tallers programats són els següents:

  • 27 de març: «Recursos comunitaris». Orientat a oferir una perspectiva general dels diferents ajuts, serveis, recursos i prestacions disponibles per a persones cuidadores i els seus familiars.
  • 3 d’abril: «Parlem sobre dol». Es presenta el dol des d’una perspectiva d’elaboració activa, que afavoreix la comprensió del procés i facilita l’expressió emocional.
  • 17 d’abril: «Persona i demència». Per conèixer el curs de la malaltia i disposar de consells per gestionar de manera més saludable el procés en aquesta mena de malalties neurodegeneratives.
  • 24 d’abril: «Ioga». Iniciació a aquesta disciplina tan beneficiosa per a la salut, amb un enfocament centrat en les tècniques de respiració.
  • 8 de maig: «Inspirar-se per cuidar». Espai d’expressió emocional per potenciar la creativitat pròpia com un recurs personal en un entorn d’ajuda mútua per mitjà de la disciplina de l’artteràpia.

Inscripció
La inscripció és gratuïta i es pot fer a través de l’enllaç següent www.escoladecuidadors.lacaixa.org, mitjançant els números de telèfon 690 924 714 o 609 034 678 o a través del correu electrònic info@escueladecuidadores.lacaixa.org

Dades 2022
L’any 2022, 44 persones es van beneficiar dels 16 tallers que es van fer durant l’any 2022. La mitjana de persones per taller va ser de 12 i hi va haver 194 assistències a tallers. Pel que fa al perfil de les persones beneficiàries, el 95% eren cuidadores informals i el 90%, dones.

Escola de Cuidadors
L’Escola de Cuidadors és un espai que té com a objectiu transmetre els valors essencials de la cura, posant a disposició coneixements i habilitats necessaris per a promoure una atenció d’excel·lència al final de la vida.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades de la Fundació “la Caixa”, té com a propòsit disminuir la càrrega emocional i física que suposa tenir cura d’una altra persona, proporcionant eines que ampliïn les competències de les persones cuidadores per a millorar la qualitat de vida tant de la persona cuidada com de qui cuida.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.