Nova connexió de Reus Transport a la urbanització Sant Joan amb el servei de bus a demanda

Nova connexió de Reus Transport a la urbanització Sant Joan amb el servei de bus a demanda

La urbanització Sant Joan, situada a la zona nord-est de la ciutat, demanda des de fa temps un servei d’autobús urbà regular per anar i tornar del centre de la ciutat. Des de principis d’any, l’empresa municipal de transport urbà, Reus Transport, ha estudiat quina és la millor opció perquè el bus hi arribi.

A partir d’aquest mes de març es posa en marxa la solució perquè el servei de Reus Transport enllaci el barri amb el sistema de bus a demanda, que preveu que l’usuari avisi des de la parada 10 minuts abans de l’hora de pas prevista perquè l’autobús de la línia es desviï i s’hi aturi.

Per fer possible aquest servei de transport a demanda, la nova parada de la urbanització Sant Joan s’ha equipat amb la tecnologia necessària –un monòlit amb sistema de comunicació GSM– que permet a l’usuari que vol agafar el bus comunicar en temps real amb el Centre de Control Central (CCC) de Reus Transport.

Des del CCC s’avisa el conductor de la línia 50 perquè quan circuli per l’avinguda de Marià Fortuny es desviï i continuï el trajecte fins a la urbanització Sant Joan. L’usuari s’haurà d’identificar en el moment de fer la trucada des de la parada per evitar un mal ús del servei.

Una única parada al carrer del Francolí
Fins ara la urbanització Sant Joan no disposava de cap parada de bus urbà, la solució de Reus Transport ha estat la d’instal·lar una parada al carrer del Francolí, l’única via de la urbanització on el bus pot fer una maniobra de 360º per girar i continuar el servei previst. Les dimensions de la resta de carrers del barri no permeten l’accés dels vehicles de Reus Transport .

Una trucada 10 minuts abans perquè el bus s’aturi
Com en el cas de Mas Carpa, el sistema de bus a demanda preveu que l’usuari avisi des de la parada: els veïns que vulguin agafar l’autobús per desplaçar-se fins al centre de la ciutat només han de prémer un botó per avisar 10 minuts abans de l’hora de pas prevista i indicada a la parada perquè el bus s’hi aturi.

En el cas de la urbanització Sant Joan, els horaris que s’hi aturarà el bus si hi ha alguna petició són els següents: 10:22 h, 11:22 h i 16:22 h.

Si l’autobús s’agafa al centre de la ciutat, per fer el recorregut de tornada, el viatger ha d’avisar al conductor al moment de pujar al bus perquè modifiqui el traçat i continuï fins a la urbanització Sant Joan. En aquest cas, es podrà sol·licitar el servei per anar fins a Sant Joan durant tot el dia.

Connexió de bus amb la Línia 50
Aquest sistema pioner de transport a demanda està pensat per parades o barris amb pocs usuaris i permet ampliar el servei sense una gran inversió, optimitzant els recursos d’una línia regular, en aquest cas, la L50, que connecta el centre de la ciutat amb l’Aeroport i la zona del Tecnoparc.

Aquesta línia regular presta servei des de les 7:25 h a les 20:00 h, un horari que s’amplia fins a les 23:00 h durant la Setmana Santa i a l’estiu –entre el primer divendres de maig i el 30 de setembre–, quan augmenta l’activitat a l’Aeroport i, per tant, el volum de passatgers de la línia 50.

La incorporació del sistema de bus a demanda suposa una millora en el servei perquè el bus de la línia 50 només es desplaçarà a la urbanització Sant Joan en el cas que hi hagi una petició prèvia per part d’un viatger a la parada, sense necessitat de modificar el recorregut si no hi ha cap persona que esperi l’autobús.

Bus a demanda des del 2013
Reus Transport va estrenar el gener de 2013 el servei de bus a demanda com un pla pilot a la urbanització Mas Carpa. L’objectiu era el mateix que ara a la urbanització Sant Joan, dotar un barri amb poca densitat de població d’un servei de bus a un cost reduït, un sistema innovador que en aquests 5 anys ha demostrat la seva eficàcia i s’ha estès a altres zones de la ciutat. La Línia 50 va ampliar poc després el servei de bus a demanda amb la parada a les instal·lacions del CESDA.

Uns mesos més tard, el mateix any 2013, el servei de bus a demanda també es va estendre a les parades de l’Escola Oficial d’Idiomes i de l’Escola Alba, en aquest cas de les línies 30 i 31, que connecten el centre de la ciutat amb l’Institut Pere Mata. Amb aquesta iniciativa es va aconseguir ampliar considerablement la freqüència de pas del bus en aquesta zona per donar servei a la comunitat educativa dels dos centres.

Un servei consolidat: l’any 2017 es va sol·licitar més de 6.000 cops
Durant l’any 2017, es va fer ús del servei de bus a demanda més de 6.150 vegades, entre totes les parades habilitades i comptabilitzant només els viatgers que demanen l’autobús en direcció al centre de la ciutat. La que registra una major demanda és la parada del CESDA, amb més de 4.250 viatges sol·licitats cap al centre de la ciutat; en segon lloc se situen l’Escola Oficial d’Idiomes i l’Escola Alba, amb 1.400 viatges, i prop de 500 cops més es va demanar des de la urbanització Mas Carpa.

Mesures com aquesta, que es basen en la tecnologia per millorar la qualitat de vida de manera sostenible, s’emmarquen en el projecte Reus Smart City, amb nombroses aplicacions dutes a terme en l’àmbit de la mobilitat. Reus Transport ja fa temps que ha incorporat la tecnologia per millorar el servei i la informació a l’usuari.

 

Nova connexió de Reus Transport a la urbanització Sant Joan amb el servei de bus a demanda

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.