Oberta al públic la torre monumental sud-oest de l’hospital de l’Hospitalet de l’Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obrirà al públic la torre sud-oest de l’Hospital del Coll de Balaguer, el conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

A partir d’aquest dimecres 3 d’agost, i fins al 10 de setembre, tothom que ho desitgi podrà visitar gratuïtament aquest espai, de dimecres a diumenge, en horari de les 20:30 a les 22 h.

La visita a aquesta torre situada al carrer Racó de l’Hospital serà lliure.

“Creiem que aquesta torre és un recurs cultural i turístic que la gent ha de poder conèixer”, ha dit la regidora de Cultura i Patrimoni i de Turisme, Elidia López.

Segons ha explicat, una persona del departament municipal de Turisme s’encarregarà d’obrir i tancar espai; i d’atendre els visitants.

A la part sud-oest de l’Hospital és on es trobava una de les quatre torres que s’ubicaven en cadascun dels angles de l’antic Hospital, i és el punt on el mur de tancament del conjunt assoleix més alçada. Es desconeix si les torres estaven tancades amb murs pel dos costats interiors, però els vestigis no confirmen que es tractés d’estructures de la mateixa entitat i és probable que el tancament fos més lleuger, tal com s’evoca amb l’accés actual. L’escala actual permet, a banda de l’estabilitat estructural que proporciona a l’angle dels murs, disposar de visuals molt aclaridores sobre la disposició i els elements que conformen el monument, i sobre l’entorn de l’edifici, que permet entendre el valor estratègic que va tenir.


Visites guiades

Cal recordar que l’Hospital del Coll de Balaguer acull aquest estiu diversos tipus de visites guiades (des de l’1 de juliol, fins al 10 de setembre).

En les visites guiades per al públic general, s’hi mostra el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental.

També hi ha visites guiades a aquest bé patrimonial adreçades a les famílies, pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, mitjançant una gimcana. Estan recomanades per als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys.

A més, aquest estiu, s’han tornat a oferir les visites guiades nocturnes a l’Hospital, amb tast de vins inclòs al pas de ronda, per al públic adult; i s’han programat tres visites teatralitzades, per a majors de 12 anys, des de la visió del mestre de cases Ferrer Malet, que va rebre l’encàrrec de l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou de dissenyar i construir l’Hospital, per defensar, assegurar i poblar el territori.

Més informació i compra d’entrades a www.culturaalabast.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.