Portalada de Mas Sedó, per Antoni Zaragoza

Portalada de Mas Sedó
Fotografia de Llorenç Herrera Altés

El seu propietari Antonio Sedo i Pàmies, va néixer a Reus 1842 i va morir a Barcelona 1902.

El Mas de Sedó unia tot un conjunts de masos que es van unificar en una gran finca de 100 jornals de terra. La Casa, construïda el 1890, tenia mas residencial amb capella, on se celebraven misses pels veïns, un gran llac i jardins amb plantes tropicals.

L’accés era per la carretera de Riudoms. La composaven dues portes centrals i dues de laterals amb un suport de quatre columnes enreixades d’art artesà. A la part alta un emblema religiós datat al 1870 amb una amplada de 6 metres i 3 metres d’alçada de l’artesà reusenc J. Barriach; sempre ha estat una porta emblemàtica casi sempre tancada. La fallida del senyor Sedó l’any 1906 va provocar la venda de la propietat. L’aparició de la Nova Rumasa de la família Ruiz Mateos va provocar un simulacre de compra de la finca, que comprenia les instal·lacions de la Cooperativa de Avicultura de Reus.

Enmig de la negociació,i de manera sobtada, va desaparèixer la gran porta ornamental que finalmentva acabar en una de les moltes bodegues de Jerez de la Frontera propietat del cèlebre Ruiz Mateos, concretament a la coneguda com a Bodegas Garvey, ubicada a Cádiz. Inicialment es va parlar d’un sabotatge però realment va ser conseqüèn- cia de la inexperiència dels seus operaris.

Portalada de Mas Sedó
Imatge captada per Xavi Jurío de La Guia
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.