L’Institut Municipal Reus Cultura ha presentat el cartell de les Festes de Misericòrdia 2021, que tornaran al carrer i a un dels seus espais tradicionals, el Passeig Misericòrdia. La imatge que acompanyarà la celebració és un original del pintor Marc Pèrez Olivan.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “la nostra voluntat és poder tornar als carrers i també al Passeig de Misericòrdia. En aquest sentit, ens plantegem el dia 25 de setembre la tornada al carrer d’una manera que es pugui adaptar, segons les normes que marqui el Procicat en aquell moment”.
Des de l’organització preveuen que el públic pugui veure el seguici de peu o assegut en cadires, i fins i tot, si cal, amb grades, per tal de poder controlar els assistents, tal i com marca la normativa. “Malgrat que volem la festa al carrer, òbviament ha de ser en espais delimitats tal com es marca des del Procicat”, diu Recasens.
Els espais de la festa seran La Palma, la Bassa del Mas Iglesias, la plaça d’Anton Borrell al Parc de Sant Jordi, el Passeig de Misericòrdia i el Parc de la Festa. La previsió és que el Seguici Petit surti el dia 23, i el Seguici el dia 24 i el 25. Pel que fa al foc, un dels elements tradicionals més lligat a les Festes de Misericòrdia, es treballa per mantenir el Correfoc, el Ball de Sant Miquel, la Baixada del Ball de Diables i la carretillada. De moment s’ha descartat el piromusical, tot i que s’estudia fer un castell de focs en un format encara per definir.
El Ball de l’Àliga està previst fer-lo al Santuari el dia 25 a la tarda tal com era habitual i s’està a l’espera de veure com evolucionaran les diades castelleres.
Alguns detalls de la programació
Tal com ha avançat el regidor de Cultura i Política Lingüística, a hores d’ara ja es coneixen alguns detalls de la programació de les Festes de Misericòrdia. La Palma acollirà el “Vermulet” i el Vermut Rumbero a falta de poder-ho fer als seus espais naturals, que serien la plaça de la Farinera o el carrer Aleus. Al mateix espai també s’hi podran veure els elements i actes tradicionals, entre ells la unió en un mateix acte del Canó de les Festes i el carro dels Romanços. I, encara a La Palma, i com s’ha fet els darrers anys, també hi haurà el Reggus, que serà el dia 24 de setembre.
Un altre dels espais que tornarà a acollir activitats serà La Bassa del Mas Iglesias que, igual com vam fer per Misericòrdia de l’any passat, serà un espai familiar, amb els espectacles pensats per als més petits de la casa.
A la plaça d’Anton Borrell hi haurà l’escenari per a les havaneres i també la revetlla del dia 24 i al Parc de la Festa s’ha previst fer algun concert de pagament i d’altres de més tradicionals i propis de Festa Major.
Finalment, ja s’ha concretat amb l’Orfeó Reusenc que l’espectacle “Misericòrdia de Reus al Cel”, després de l’aturada de l’any passat, es farà en dos passis el dia 17 de setembre a la Prioral de Sant Pere.
L’autor del cartell
Marc. A. Pérez Oliván neix l’any 1951 a Mauritània, aleshores colònia francesa. Creix amb un peu a l’oceà i un altre al desert. Dibuixant sempre. En el marge dels llibres, en els contes, en les estovalles o en qualsevol tros de paper que cau a les seves mans.
L’any 1962 arriba a Barcelona amb la seva mare i s’instal·len en el barri de Gràcia. Ben aviat comença a treballar en el món del còmic, la il·lustració i la publicitat. Aprenent del Capitan Trueno, dibuixant, portadista, il·lustra llibres, articles, publica en diverses revistes, fa còmic, cartells… La seva curiositat el porta a buscar nous camins: murals, cartró-pedra, escaparatisme, decoració, artesania, exposicions…
Amb una gran influència del pop art i uns quadres carregats de surrealisme, en Pérez Oliván ens mostra, com si fossin vinyetes d’un còmic de gran format, persones o coses que mai són allò que semblen i jugant amb aquest “ser o no ser” crea un pont amb l’espectador i obre finestres de cels blaus i paisatges desèrtics, gairebé infinits, que l’acompanyen des de la seva infantesa…
Aquests darrers anys la seva obra ha estat exposada a nombroses sales: El Tinglado del Moll de Costa de Tarragona, Sala Quatre del Museu d’Art i Història de Reus, Sala “El Convent” del Museu Cerdà de Puigcerdà, Sala Portal del Pardo del Vendrell, entre d’altres, i en galeries com ara Galeria Octógono d’ Avilés (Asturias), Galeria Xibau de Ferreries (Menorca) i Sala Almirall de Barcelona. A més a més ha il·lustrat dos contes solidaris: “Rosita i la seva nina” de Roser Bonet i “La camella del meu desert” d’Ignasi Riera editats per la Regidoria de Solidaritat de l’Ajuntament de Reus i el llibre “Les coses passen” de Pep Martínez de la editorial Marge Books. Col·labora amb la realització d’un mural en un espai públic organitzat per Perejil’s Sound. Exposa al Centre d´Art La Marineta,a Mollet del Vallés, a la Galería Àgora 3 de Sitges,,a la Galeria Dominion, de Landau Fine Arts, al Canadà. També a “Art Gallery” d’Almeria i a la “Galeria Fons d’Art” d’Olot.
La seva última exposició, el 2017 a Reus, amb una seixantena de dibuixos (retrats) totalment dedicada a la dona.
La seva obra actual és fruit d’una observació constant, cercant el que més li interessa i allò que el commou. Seleccionant els elements necessaris per a crear. Millor dit, recrear amb una concepció personal allò que és Real. Amb una certa dosis d’humor i alegria… Treballant.