Presentació del Cartell de la Festa Major i el programa d’actes d’aquest Sant Pere 2019

Programa Festa Major Sant Pere 2019

Més de 200 actes confegeixen la programació de la Festa Major de Sant Pere 2019, que enguany presenta algunes novetats, com la incorporació dels concerts del Festival d’Estiu FAR, la programació de Corpus o la celebració dels 10 anys del Ball de Dames i Vells. Entre la gran quantitat d’actes programats n’hi ha uns 70 de cultura popular i prop d’una cinquantena entre concerts i actes musicals.

La Festa Major comença el dia 24, Dia de Sant Joan, amb el tradicional Pregó que anirà a càrrec de l’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, i que precedirà la primera de les Tronades de la festa i el concert posterior de l’Orfeó Reusenc a la Prioral.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que “vivim una Festa Major amb un model plenament implantat i que compta amb la participació de les entitats ciutadanes com a gran motor de tot el que hi passa”.

Fins al dia 29 de juny, el Dia de Sant Pere, el calendari s’omple d’actes, entre els concerts Vermut al Jardí de la Casa Rull, les varietées de Sant Perico, els Cóssos, la Festa Major Petita, les Completes, etc… una gran quantitat d’actes mirall de la vitalitat cultural i tradicional de la ciutat.

Enguany la música agafa un protagonisme especial durant la Festa Major i és que, a més dels concerts de les Barraques 2019, hi haurà dues nits més de grans concerts. Per un costat, el dissabte 15 de juny a la plaça de la Llibertat, amb les actuacions gratuïtes de Búhos i d’Els Catarres, i per l’altre, el dia 30 de juny, amb un concert de gran format a la plaça d’Anton Borrell, amb Ana Belén. Les entrades d’aquest darrer concert es posaran a la venda els propers dies a un preu que oscil·la entre els 45, 35 i 25 euros.

En aquest Sant Pere es consolida i amplia l’acte La Nit de Fer l’Índiu, que amb pocs anys ha esdevingut un dels moments àlgids de la celebració. Els convidats d’enguany seran els Nanos de Reus, amb motiu dels 50 anys de la seva creació.

Una altra de les novetats d’aquesta festa major serà que entre la gran quantitat d’actes s’hi troben els actes propis de Corpus com a fet puntual.

També se celebren els 300 anys de l’entrada del Carrasclet a la capital del Baix Camp, ja que està datat que el dia 26 de juliol de 1719, Pere Joan Barceló, conegut popularment com a Carrasclet, entra a Reus amb els seus seguidors.

Una altra dada curiosa és que es compleixen 175 anys de la visita a la ciutat de la Reina Mare i la Reina Isabel II.

En el marc de les diferents entitats que celebren efemèrides, destaquen el cinquantè aniversari dels Nanos de Reus realitzats per David Constantí i els 10 anys del Ball de Dames i Vells de Reus, amb un acte que comptarà amb la participació de diversos balls parlats. També celebren aniversaris la Cucafera, que fa 5 anys, i el Lleó, que en fa 15.

El Cartell de Festa Major
Joan Dalmau és el dissenyador del cartell de Sant Pere 2019. El 2007 va començar com dissenyador gràfic en un petit estudi de Barcelona, Postdata (la primera presa de contacte). El següent pas va ser anar a treballar com a Art finalista a Pavlov. Després de 3 anys, va entrar a Contrapunto BBDO i allí va fer la metamorfosi a Director d’Art.

Durant tot aquest temps ha tingut l’oportunitat de treballar per a marques com: Moritz, Munich, Planeta Editorial, Gas Natural Fenosa, Sanex worldwide, Meliá Hotels & Resorts, Cacaolat, Gallina Blanca o Mitsubishi Electric, entre moltes altres.

Des de 2017 ha tornat a Reus i ha creat el seu propi estudi de disseny i comunicació.

Pel que fa al cartell de la Festa Major, Joan Dalmau explica:

“Si penso en Sant Pere i em poso a recordar sempre em venen al cap les explosions de la Tronada. Recordo prémer el cap contra les cames de la meva mare quan era petit i em feien por.

Sant Pere és llum perquè arriba l’estiu, foc i pólvora de la Tronada. Per això en el cartell he volgut donar tot el protagonisme a la Tronada amb una gran explosió i també al cel blau de l’estiu. He volgut fer un un cartell senzill i cridaner, que capti la mirada de la gent”.

Concerts vermut i revetlles
Com en altres edicions de la festa major, també tindran protagonisme els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Julivert, FanFarra, La Típica i la Banda de la Festa Major.

Les revetlles portaran el segell de la Ghetto Orchestra i Albercocks, a la plaça d’Anton Borrell; l’Orquestra Metropol, a la plaça de la Llibertat, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2019, al passeig de Mata.

Pregoner
L’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, serà l’encarregat de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el diumenge 24 de juny a les 20:00 h.

Aquest és un dels actes més esperats de la festa, ja que suposa el tret de sortida del gruix d’actes tradicionals i precedeix el lliurament del Tro de Festa. Un cop feta la Crida a la Festa des del balcó de l’Ajuntament, el pregoner encendrà la primera Tronada de la Festa Major.

Moments intensos
La Festa Major de Sant Pere de Reus té alguns moments de gran intensitat, que es consideren els moments centrals de la festa.

Sens dubte les tronades es troben entre aquests instants culminants. L’esclat de la Tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del Pregó i de la Crida a la Festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11:00 h abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera Tronada de les festes d’enguany.

El Seguici festiu de la ciutat està integrat pels grups següents: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga.

Completes i la professó
Després de l’ofici de Completes es fa la tornada del Seguici al Mercadal. El Solemne Ofici de Completes, a l’església Prioral de Sant Pere, inclou l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres.

Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del bestiari.

El dia 29, dia de Sant Pere, la professó esdevé un dels actes principals de la festa, en el qual el conjunt del seguici llueix i aplega la ciutadania per postrar els seus balls i elements festius. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, es porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, es realitzarà la ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera tronada de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, hi haurà el gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la comunitat de preveres, fins a l’any vinent.

En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac, carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables, que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.

 

5/5 - (2 votes)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.