El programa Voluntariat per la llengua es dona a conèixer a La Fira Centre Comercial

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques entre persones que parlen habitualment català (voluntaris) i persones interessades a adquirir fluïdesa (aprenents). La presentació de les parelles lingüístiques té lloc aquest dimarts, 2 de maig, a les 19:00h, en un acte obert a tota la ciutadania a la Fira Centre Comercial.

L’any 2016 se’n van crear 10.018 a tot Catalunya, un nombre equivalent a l’assolit l’any anterior. A Reus, les noves parelles lingüístiques es coneixeran en una sessió formativa en què rebran les indicacions de la dinamitzadora i el material corresponent. L’acte està obert a tota la ciutadania que tingui interès a conèixer el programa i es durà a terme a la planta baixa de La Fira Centre Comercial, que ja ha col·laborat en altres iniciatives impulsades pel CNL, com la Gimcana de les llengües.

Les parelles es trobaran una hora a la setmana durant deu setmanes per conversar en català mentre fan qualsevol altra activitat. Les persones interessades a participar-hi encara s’hi poden inscriure a www.vxl.cat o al CNL (c. de l’Àliga de Reus, 1).

Establiments adherits
El Voluntariat per la llengua compta amb una xarxa d’establiments que donen suport al programa i que es comprometen a atendre en català les persones que l’estan aprenent, encara que s’expressin amb dificultats. Estendre l’ús social de la llengua catalana en sectors com l’empresa o el comerç és un altre dels objectius del programa, per això durant els mesos de març i abril la dinamitzadora del Voluntariat per la llengua ha visitat els establiments de La Fira per donar a conèixer aquesta iniciativa a les persones que hi treballen. Fruit d’aquestes visites, quatre nous establiments (Trendy, Forns Enrich, Ingredients: Cafè i Botticelli ) s’han afegit a la llista de comerços col·laboradors de Reus, i alguns oferiran descomptes als participants.

Avantatges per a voluntaris i aprenents
Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL els organitza. Per a aquest trimestre es prepara una nova programació de tertúlies i una visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata. A més, hi ha moltes entitats a Reus i la resta de Catalunya que col·laboren en el programa i ofereixen avantatges per als participants. Tots aquests avantatges es poden consultar al web del CNL (www.cpnl.cat/reus) o al web del Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat).

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 110.000 parelles.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.