El Museu de Reus, format per cinc equipaments (el refugi de la Patacada, la Bòbila de Sugranyes, El Centre de la Imatge Mas iglesias, el Museu Salvador Vilaseca i el Museu d’Art i Història, ha presentat el projecte de reforma de l’espai museístic de la plaça de la Llibertat, en una roda de premsa que ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i del regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens.
El projecte del Museu d’Art i Història té com a objectiu reformar l’equipament per posar-lo al dia, tant l’edifici com la museografia. El Museu fou inaugurat el 1961 i declarat l’any 1962 «monumento histórico-artístico, i venia a substituir el Museu Prim Rull, que havia quedat petit per acollir les col·leccions que en aquell moment havia reunit el Museu. Al llarg d’aquests 63 anys l’edifici només ha tingut una reforma que es va realitzar a finals dels anys 90 del segle passat. És òbvi, per tant, que l’edifici ha quedat obsolet tan en la seva estructura com en relat i en la museografia de les col·leccions d’art.
En la reforma plantejada es busca actualitzar els relats del Museu amb una nova museografia. Un primer, que s’endinsa en el període històric dels segles XVIII i XIX, que és quan es configura la ciutat contemporània i n’és hereva el Reus actual. Hi haurà una mirada polièdrica amb la què s’explicarà l’evolució de la ciutat des de l’àmbit social, urbanística, econòmic, polític i cultural i amb el qual es posarà de relleu una societat polaritzada pel conflicte que es va produir fruit del xoc d’una societat, la pre-industrial, que desapareix i la nova organització social que va generar la nova economia industrial. Aquest primer relat estarà contextualitzat a nivell de Catalunya que és quan Reus esdevé la segona ciutat del país, amb tot el que això comporta.
Per altra banda, hi haurà dos nous relats que es focalitzaran en la important col·lecció d’art que es conserva al Museu. Un primer relat lligat a l’evolució de la ciutat dels segles XVIII i XIX, on s’exposaran les obres dels artistes més importants que van treballar a Reus en el període de major creixement com va ser el segle XVIII. L’activitat artística del segle XIX continuarà encapçalada per Marià Fortuny, el qual estarà acompanyat per obres d’altres artistes importants com Josep Tapiró o Baldomer Galofre. El final de segle estarà representat amb obres de dues figures importants pel modernisme local, d’una banda Antoni Gaudí i per l’altre Hortensi Güell, figura cabdal per la modernitat reusenca.
El segon relat, que ocuparà la primera planta del Museu mostrarà la formació de dues col·leccions d’art, una primera a partir de la protecció del patrimoni en un període de guerra, com va ser la Guerra Civil, durant la qual el Museu va esdevenir el lloc de refugi de les obres del renaixement i del barroc de bona part del rere país, i una segona, com la col·lecció d’art gòtic d’Antoni Pedrol Rius, que de mans privades va passar a mans públiques a través del llegat.
La reforma no serà només de cara endins, sinó que també tindrà el seu reflex a l’exterior, amb una intervenció que incidirà en la connexió de l’entrada del Museu amb la plaça de la Llibertat, amb l’objectiu de donar una major visibilitat a la presència del Museu.
El Desmuntatge
Les obres d’aquesta reforma implicaran el desmuntatge de les exposicions que de manera permanent s’oferien fins ara al públic:
- Ara Toca Festa
- Coses de Reus
- El retaule Major de la Prioral de sant Pere
- Reus i els seus artistes (1850-1936)
- L’elixir daurat
- El Gòtic
Es tracta d’un material delicat, que requerirà que es traslladi a les sales de reserva, les quals prèviament s’han hagut de reordenar per optimitzar l’espai i que puguin acollir les noves peces que s’hi guardaran. Tot el desmuntatge estarà controlat pels conservadors del Museu.
Per tal que bona part de les peces puguin ser visitades pels usuaris del Museu es muntaran dues noves exposicions:
- «Gran reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert», on s’exposaran 160 peces de les col·leccions del Museu i que tenim previst inaugurar el 20 de juny, al Museu Salvador Vilaseca.
- «I la Festa continua». On s’exposarà una bona part de les peces que s’exposaven a l’»Ara Toca Festa», amb un plantejament nou i que presentarà alguna novetat respecte a l’exposició original, que s’inaugurarà el 21 de juny al Centre de la Imatge Mas Iglesias.