Reus CCC 2017 arriba a l’equador amb 80 projectes, 211 activitats realitzades i uns 100.000 espectadors

La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 tanca aquest juliol el primer semestre d’activitats. Des del gener i fins el juliol, Reus ha acollit un total de 80 projectes amb 211 activitats realitzades al llarg del 2017. D’aquestes activitats, 12 han estat projectes singulars. Durant aquests primers mesos s’han implicat 80 entitats posant de relleu la quantitat, la qualita t i la varietat de projectes i iniciatives culturals de la ciutat. Un 93% de les propostes han estat gratuïtes i un 7% de pagament. Fins ara, les activitats emmarcades en el programa de la capitalitat han aglutinat al voltant de 100.000 espectadors. Els primers mesos de la capitalitat s’han finançat amb uns 400.000 euros d’un total de 850.000 euros pressupostats.

L’alcalde Carles Pellicer, la regidora de Cultura Montserrat Caelles i la comissària de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 Montserrat Grau han valorat aquest dimecres els primers sis mesos d’activitats i l’evolució d’aquest esdeveniment cultural extraordinari. L’alcalde ha recordat que “la força i les sinèrgies que es donen de manera habitual en l’àmbit de la cultura de la ciutat de Reus s’han fet enguany més evidents i han estat els ingredients indispensables que s’han combinat amb encert per confegir una gran programació”. Amb unes altres paraules, l’alcalde ha explicat que “la Capital de la Cultura Catalana ha estat una magnífica oportunitat per posar en comú la feina i el talent que té la ciutat en l’àmbit de la cultura per redimensionar la seva potència cultural i afegir-hi esdeveniments extraordinaris que han enri quit encara més la nostra capitalitat” i ha subratllat el Festival de les Arts de Reus com un dels esdeveniments de nova creació esperonat per la CCC 2017 i que tindrà vocació de continuïtat.

Per la seva part, Montserrat Caelles ha destacat la coordinació entre l’Ajuntament, les entitats i la societat civil per fer possible totes les activitats que s’han inclòs a la programació. Montserrat Grau ha explicat que els projectes inclosos als cinc eixos de la programació s’han triat seguint tres criteris bàsics: la qualitat, la novetat i innovació i, en tercer lloc, la seva capacitat de generar inclusió social. En aquest sentit, l’alcalde i la regidora Caelles també han reivindicat la cultura com a eina de cohesió social.

CCC Reus 2017 és un projecte únic i singular que s’estructura en cinc eixos pel que fa a contingut (Història i patrimoni; Tradició i Festes populars; Llengua, literatura i pensament; Arts i creació i finalment, Coneixement, creativitat i innovació) escollits seguint criteris bàsics de qualitat, novetat/innovació i inclusió, i en 3 models de gestió en la seva producció: projectes propis de la Capital presentats per part de les entitats i agents culturals, projectes singulars amb projecció nacional i internacional i vocació de continuïtat i finalment suport als festivals estratègics de la ciutat de l’àmbit de la cultura i a les festes majors com a elements identificadors de la ciutat. Les xifres esmentades anteriorment fan referència als projectes de la Capital i als projectes singul ars.

Activitats
Durant aquests primers mesos Reus ha acollit un total de 80 projectes amb 211 activitats, que inclouen els projectes singulars i diferents propostes que han complementat alguns dels programes estratègics de cultura de la ciutat per donar-hi més força. A més a més, l’Ajuntament de Reus ha acollit dins el programa de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 tota l’activitat cultural de la ciutat per tal de donar-li projecció i aixopluc.

Els projectes singulars que s’han desenvolupat fins ara han estat l’exposició 150 anys de Cultura a Reus; el cicle d’activitats i l’exposició Ressó de Japonisme; la jornada de cultura i recerca local RECERCA’T; el XVI Congrés d’Arxivística de Reus; el II Simposi internacional de focs de la mediterrània; la reforma i ampliació de l’exposició “Ara toca festa”; les jornades sobre literatura digital “Ciberliteratura: més enllà dels llibres”; el cicle de concerts de l’Orquestra Camerata XXI, el festival Reus Blues & Jazz la programació especial dels teatre Fortuny i Bartrina; el festival Vermusic; el F.A.R, festival de les Arts de Reus i la performance “Reus 1937. Mirant el cel foradant la terra”.

Primer balanç del F.A.R (Festival de les Arts de Reus)
Del 30 de juny al 9 de juliol el F.A.R va estrenar 8 obres fruit de projectes molt singulars. Amb un cartell de primer ordre pel que fa a la qualitat dels seus artistes, el festival va tenir lloc en un marc incomparable com és l’Institut Pere Mata. L’Ajuntament el valora com una aposta cultural d’aquest 2017, amb la voluntat de continuïtat el 2018. El FAR fa realitat d’aquesta manera la voluntat històrica de tenir un festival d’estiu a Reus, esdevenint un festival de referència al sud de Catalunya. L’ocupació ha estat del 80%. El 2018 planteja la continuïtat del projecte amb una aposta ren ovada per la producció teatral i una mirada especial al món de la dansa contemporània i al món de l’òpera.

El paper de la solidaritat de la Capital
El paper de la cultura com a element de cohesió social i d’integració ha estat una màxima de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. En aquesta línia, s’ha donat suport especial als projectes que s’han presentat de la mà d’entitats socials del territori com la Fundació Pere Mata, la Fundació Bara o el Taller Ocupacional Baix Camp.

Al mateix temps, la recaptació solidària establerta per les actuacions del Vermusic anirà destinada al Club de bàsquet en cadira de rodes de la Costa Daurada. També enguany s’ha fet un treball important per aconseguir una Festa Major més inclusiva. En paral·lel, s’ha recolzat de forma especial la celebració del Festival de Música de Santes Creus perquè la seva recaptació es destina a la Fundació d’Esclerosi Múltiple i en concret una part contribueix a l’activitat que desenvolupa el Mas Sabater de Reus.

El pressupost
Els primers mesos de la capitalitat s’han finançat amb uns 400.000 d’un total de 850.000 euros pressupostats. D’aquests 850.000 euros, 230.000 euros pertanyen a l’aportació de l’Ajuntament de Reus, 200.000 euros a la Diputació de Tarragona i 21.000 euros d’aportació directa de la Generalitat de Catalunya que també aporta altres quantitats a projectes concrets. Per la seva banda, els mecenes i patrocinadors aporten un total de 436.000 euros. La col·laboració privada global representa el 50% del pressupost de CCC Reus 2017. Les empreses que donen suport a la Capital són L’Obra Social “La Caixa”, Repsol, Port de Tarragona, FCC, Vermuts Miró, BEEP i la Unió Corporació Alimentària, a més de totes les petites empreses que també s’han volgut sumar al suport de la iniciativa.

Dades de l’estudi d’impacte de la Capital
Actualment s’està realitzant un estudi d’impacte de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, analitzant el perfil del públic de les activitats culturals que s’emmarquen en aquest esdeveniment i les seves percepcions i valoracions en relació als esdeveniments en què han participat durant els mesos de maig i juny.

La mostra recull les dades de 851 participants. De cada 10 persones que participen a les activitats culturals a la ciutat 6 són dones i 4 són homes, la mitjana d’edat se situa als 39 anys i el 50% dels enquestats té estudis de nivell superior.

El 77% dels enquestats tenen la seva residència habitual a Reus i el 23% són persones visitants. El 90% són usuaris a diari d’Internet i les xarxes socials. Com a espais culturals més visitats de la ciutat s’esmenta en primer lloc la Prioral, després els museus de Reus, el Gaudí Centre, l’Institut Pere Mata i finalment la Casa Navàs.

Pel que fa al coneixement de la Capital de la Cultura Reus 2017 entre els enquestats, és molt coneguda entre les persones que participen a les activitats culturals de la ciutat ja que més del 80% n’estan al corrent. En més del 50% dels casos els participants afirmen que han conegut la Capital a través de la premsa i de les xarxes socials, seguit pels impactes informatius a la via pública, Internet i els familiars o amics. Aquestes són només unes primeres estimacions de l’estudi del qual es farà una valoració més àmplia i detallada el proper mes de setembre i un balanç global a final d’any.

Capital de la Cultura Catalana Reus 2017
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 té com a objectius identificar el talent de la ciutat a què cal donar suport com a planter de les entitats i futurs consumidors de cultura de la ciutat. També donar veu a les entitats i als projectes culturals de la ciutat i, finalment, projectar la ciutat a través de la cultura arreu del territori proper, a Barcelona, a la resta de Catalunya i internacionalment. Amb tot això, la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 entén la cultura com a element singular i d’identitat de ciutat, com a element de projecció i posicionament i com a motor econòmic i generador de riquesa.

La presentació de la programació setembre/desembre 2017 és prevista a principis de setembre. La cloenda està prevista pel cap de setmana del 12 i 13 de gener de 2018.

llistat_projectes_ccc_reus_2017_gener_juliol

calendari_cultural_reus_2017

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.