‘Setmana de la Internacionalització’ a La Cambra de Comerç de Reus

La Cambra de Comerç de Reus participarà, un any més, en el conjunt d’activitats que promou la Setmana de la Internacionalització, el principal acte que se celebra anualment a Catalunya per promoure la internacionalització del teixit empresarial català, que enguany arriba a la 29 edició i que en aquesta ocasió es vol convertir també en el punt de trobada entre tots els agents público-privats del país que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos d’expansió a l’estranger. L’objectiu és sumar esforços entre la Generalitat, mitjançant ACCIÓ, les cambres, les associacions, i entitats catalanes per enfortir el suport a l’empresa en els seus processos de sortida a l’exterior.


L’aportació de la Cambra, més enllà de tota la tasca informativa i de divulgació que realitzarà des del seu departament d’internacionalització, és la convocatòria d’una jornada informativa que es realitzarà el divendres 21 d’octubre a les 9.30 h, en format telemàtic, sobre els nous acords comercials i novetats normatives d’importació de productes al Brexit. Abans i després de concretar-se la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la Cambra ha fet una tasca d’assessorament a les empreses dirigida per la ponent d’aquesta sessió, l’advocada especialitzada en l’àmbit internacional Marta Torrents.


La jornada serà presentada pel coordinador de la Comissió d’internacionalització de la Cambra, Àngel Torija, que ha volgut subratlla la importància de “la tasca que ha dut a terme la corporació en l’àmbit de l’assessorament específic d’una qüestió tan transcendent com és la del Brexit. Són moltes les empreses que davant les incògnites que plantejava la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió d’Europea, s’han adreçat al nostre departament d’internacional per buscar l’assessorament especialitzat. I s’ha de dir que hem aconseguit posicionar-nos com un actor principal en l’àmbit de l’assessorament per totes aquelles empreses amb processos d’exportació en marxa a les illes britàniques”. Torija ha volgut recordar que el servei d’assessorament és permanent i que des del departament d’internacional es pot facilitar informació a totes les empreses que ho requereixen.

L’IMPACTE DE LA INTERNACIONALITZACIÓ A L’ECONOMIA CATALANA

La internacionalització s’ha consolidat com el principal motor de l’economia catalana. De fet, segons ACCIÓ, les exportacions catalanes suposarien el 33% del PIB del país (2021), un percentatge superior al de països com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. És un dels principals actius de la nostra economia i una de les característiques del teixit empresarial català i el principal motor que ha impulsat la competitivitat del país en els últims anys.

Tot i la pandèmia, les exportacions catalanes van créixer un 21,5% el 2021 i van assolir els 80.538 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica. Així, les vendes de les empreses catalanes a l’estranger han recuperat els nivells prepandèmia, amb un creixement del 9% respecte el 2019. Aquest 2022, en un escenari de complexitat econòmica i inestabilitat a escala global, les vendes de les empreses catalanes a l’estranger han mantingut el seu ritme de creixement amb un augment del 17,2% el primer semestre de l’any.

Aquesta robustesa del teixit empresarial català està fent front a alguns dels reptes més rellevants dels últims anys. El canvi en la manera de fer negocis al món que ha provocat la pandèmia, el trencament de les cadenes de valor global, la crisi d’aprovisionament, l’augment dels preus de les matèries primes i del transport marítim, la inflació, l’emergència climàtica i les tensions geopolítiques internacionals són alguns dels riscos que poden dificultar la sortida a l’exterior de les empreses catalanes.

Amb aquest context de complexitat, enguany la Setmana de la Internacionalització vol sumar els esforços de l’administració pública i els agents privats del país per aportar a l’empresa tot el suport, les eines i les respostes per assessorar-les en els seus processos d’expansió internacional. Som en una nova globalització? Tots aquests fenòmens canviaran el món tal i com el coneixem ara? Són disrupcions passatgeres o és l’inici d’un nou ordre mundial? Com s’han de preparar les empreses per seguir buscant oportunitats de negoci al món? Com afecta la guerra d’Ucraïna a l’exportació de les empreses? El desacoblament entre Estats Units i la Xina és una realitat? Com ha canviat la logística?

EL PROGRAMA DE LA SETMANA DE LA INTERNACIONALITZACIÓ

La 29a Setmana de la Internacionalització tindrà lloc en format presencial i telemàtic del 17 al 21 d’octubre a Barcelona i arreu del territori. Les empreses podran participar en més de 20 tallers, jornades i conferències, reunir-se amb els directors de les oficines d’ACCIÓ a l’estranger i assistir a la Jornada central que tindrà lloc el 19 d’octubre al World Trade Center de Barcelona. L’acte comptarà amb la participació del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent; la doctora en economia i investigadora de Bruegel, Alicia García-Herrero; el director del CIDOB, Pol Morillas; el President executiu de Fluidra, Eloi Planes; i el Director d’Estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent. Després d’una primera part de reflexió i anàlisi, la Jornada central seguirà amb el ‘Marketplace de la Setmana’, un espai on les empreses podran fer networking, rebre assessorament personalitzat, seguir ponències en petit format i experimentar amb el format de venda life shopping.

A més, en el marc de la Jornada central de la Setmana de la Internacionalització s’entregaran per primera vegada els reconeixements Catalonia Trade Leaders, que aquest any distingiran i reconeixeran les empreses que hagin sabut aprofitar el context provocat per la Covid-19 i el procés d’acceleració de la digitalització en el consum i l’economia per créixer internacionalment

La Setmana de la Internacionalització està organitzada per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i coorganitzada amb Cambres de Comerç de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, Amec, Secartys, Unió Patronal Metal·lúrgica, CaixaBank, Cecot, TecnoCampus, Port de Barcelona, CESCE, ESCI-UPF, Escola Europea Intermodal Transport i la Direcció General de Formació Professional (Departament d’Educació).

Pots consultar tota la informació i l’agenda en aquest enllaç: https://www.accio.gencat.cat/setmana

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.