S’obre el passeig de la Boca de la Mina

El passeig de la Boca de la Mina s’ha obert aquest diumenge 4 de juliol a la ciutadania amb una visita amb veïns i veïnes de l’entorn del passeig, i a la qual també s’ha convidat representants de les associacions de veïns de la ciutat. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, han explicat als assistents els treballs d’un projecte amb el qual la ciutat recupera un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental. Els han acompanyat la vicealcaldessa i diversos regidors i regidores del govern i de l’oposició, així com també tècnics municipals.

Com ha destacat l’alcalde, amb la intervenció “hem volgut mantenir el caràcter emblemàtic del passeig, un espai natural de gran valor sentimental que a partir d’avui incorporem com un actiu valuosíssim que la ciutat posa a disposició de tots els reusencs i reusenques i de les persones que ens visiten”, i ha remarcat la importància que la ciutadania el gaudeixi, el cuidi i el preservi. Per la seva part, la regidora d’Urbanisme ha volgut destacar la qualitat d’una intervenció que “ha posat en valor els elements que singularitzen el passeig i els ha potenciat per tornar a convertir la Boca de la Mina en un espai de referència de la memòria col·lectiva”.

Aquest diumenge, doncs, el passeig de la Boca de la Mina ha quedat definitivament obert al públic una vegada completada la primera fase de les obres de la intervenció integral. Pel que fa al Parc de les Olors, es manté encara tancat per consolidar la plantació d’espècies vegetals. I pel que fa al Jardí Agrari, inclòs en la segona fase del projecte, els treballs van avançant d’acord amb el calendari previst.

El Passeig
L’actuació urbanística ha consistit en el condicionament del passeig, que manté el caràcter natural de l’espai, la millora de les condicions de drenatge, il·luminació i seguretat, la recuperació d’elements de valor històric i l’accessibilitat. Destaquen les actuacions següents:

  • Corredor preferent per a vianants. S’ha delimitat l’espai preferent per a vianants i persones amb mobilitat reduïda o necessitats especials amb un paviment de maó tradicional. El maó, amb diferents aplicacions, és recurrent al llarg del passeig: mobiliari urbà, delimitació de zones, plafons amb elements de senyalització, etc.
  • Avinguda del Comerç. S’ha reordenat l’accés al passeig des de l’avinguda del Comerç per crear una zona d’acollida i benvinguda.
  • Pla d’arbrat i jardineria. S’ha preservat el caràcter emblemàtic del passeig arbrat amb plataners i s’han definit noves àrees d’enjardinament.
  • Plaça. S’ha creat una plaça, la plaça de M. Àngels Ollé, com a lloc de referència i de trobada que organitza al seu voltant la relació amb els diferents espais del passeig.

Al llarg del recorregut, s’han senyalitzat els diferents punts d’interès amb plafons informatius que inclouen uns codis QR que permeten aprofundir en el contingut i conèixer detalls de passat i present, a més de material audiovisual complementari, amb versions en diferents idiomes. Tota la informació es pot consultar al web https://bocadelamina.reus.cat/.

Activitats d’obertura

Les restriccions en matèria de seguretat a causa de la pandèmia han desaconsellat l’organització d’esdeveniments de gran convocatòria i s’ha optat per programar activitats de petit format per donar a conèixer els treballs que s’han dut a terme i fer el primer tast de les activitats que s’han creat al voltant del passeig. Així, del 5 al 9 de juliol, de 18:00 a 21:00h, s’instal·larà a la plaça M. Àngels Ollé un punt informatiu per donar a conèixer les 3 rutes saludables que s’han dissenyat al voltant del passeig, i el dia 8 es farà la presentació als centres educatius de la ciutat de les guies didàctiques sobre el passeig que s’han elaborat a propòsit de les rutes culturals i les rutes de l’aigua.

Rutes saludables

Les 3 noves rutes saludables que s’han definit al voltant del passeig s’afegeixen a l’oferta de Rutes Reus, Rutes de salut i paisatge de la ciutat ja existents i en segueixen la numeració. Així, trobem:

  • R12. Camins, avellaners i oliveres (ruta BTT). Ruta circular amb bicicleta de 17 km, de dificultat baixa i una durada estimada de 45 minuts. Des del punt de trobada de la plaça M. Àngels Ollé, puja pel camí de les Ànimes fins trobar els Cinc Camins, i d’aqui en direcció a Maspujols, cap a riera del Salt i l’ermita de Santa Anna a Castellvell, i torna a enllaçar amb els Cincs Camins fins al camí de les Ànimes i altre cop el punt de trobada de la pl. M. Àngels Ollé.
  • R13: Tomb per la pedrera (ruta llarga corrent o a peu). Ruta circular per córrer o caminar de 12 km, de dificultat baixa i 60 minuts de durada (corrent). Des del passeig, puja pel camí de les Ànimes fins a l’ermita de Santa Anna a Castellvell i baixa pel Cinc Camins fins a l’Institut Pere Mata i la plaça M. Àngels Ollé.
  • R14: El Pere Mata i la partida de Monterols. Ruta circular de 4,5 km, de dificultat baixa i una durada estimada 1h 30 min. Des de l’inici del passeig a l’av. del Comerç fins a la Boca de la Mina, i d’aquí fins als Cinc Camins fent la volta exterior al recinte del Pere Mata fins tornar al punt de sortida.

Cofinançat pels fons Feder

L’Ajuntament de Reus va adjudicar les obres del projecte de millora i recuperació del Passeig de la Boca de la Mina a l’empresa Valoriza Servicios Ambientales SA per un import total de 2.051.407,36 euros. La licitació es va dividir en dos lots, un amb les obres del passeig de la Boca de la Mina (adjudicat per 1.562.862,35 euros), i el segon amb les obres del Parc de les Olors (488.545,01 euros). El projecte de millora i recuperació de la Mina té una segona fase, la construcció del Jardí Agrari, que es va adjudicar a la UTE Accions Boca de la Mina (Acciona Medio Ambiente SA – Acciona Construcción SA) per un import de 757.313,70 euros.

El 50% de l’objecte dels contractes és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.