Tarragona acull l’exposició i cicle ‘Arqueologia viva’

Quin és el valor de l’arqueologia avui dia? Com duen a terme aquest ofici els professionals que hi treballen? Quin és el paper dels museus dels museus arqueològics pel que fa a la difusió del patrimoni? Aquesta i altres preguntes es plantejaran en el cicle Arqueologia Viva.

En el marc del festival Tàrraco Viva, el cicle inclou una exposició i tres trobades públiques d’experts. La proposta es configura com una finestra que permet que tots els interessats i interessades en l’arqueologia puguin conèixer l’ofici de primera mà gràcies a les aportacions dels experts i els responsables que treballen en aquesta àrea.

La inauguració de l’exposició i el cicle Arqueologia Viva es durà a terme el pròxim dimecres, 18 de maig, a les 18:45h als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona (Carrer Major, 14), a continuació s’iniciarà el Cicle Diàlegs d’Arqueologia Viva amb el debat Reptes dels museus d’arqueologia. El MNAT, avui.

Exposició Arqueologia Viva – Del 16 al 29 maig de 2022.
De dilluns a divendres: 10 a 20.30h. Dissabtes: 11 a 14h i de 16.30 a 20h. Diumenges: 11 a 14h

Una exposició de petit format que ens mostra el paper fonamental que té l’arqueologia, gràcies a la qual podem ampliar el coneixement del passat i posar-lo a disposició de la societat. Sota el tema de les grans descobertes, l’exposició mostra la gran riquesa i el paper fonamental de l’arqueologia a Catalunya donant a conèixer la seva història, les principals institucions, dades i espectaculars models digitals en 3D.

La Generalitat de Catalunya ha tingut sempre un gran interès en el patrimoni arqueològic: en la seva documentació, protecció i recerca, però també en la seva difusió. Aquesta exposició descobreix la nostra gran riquesa arqueològica: des dels principals jaciments que es troben molt a prop de casa, les institucions que hi treballen, les col·leccions, fins a arribar als espectaculars models digitals en 3D.

Diàlegs d’Arqueologia Viva

La inauguració de la mostra, dimecres 18 de maig a les 18:45h, donarà el tret de sortida a la ponència Reptes dels museus d’arqueologia. El MNAT, avui, sobre museus d’arqueologia amb la participació de professionals de diferents àrees. Es farà a partir del cas del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que actualment es troba en un procés de reforma amb una intensificació de l’activitat d’estudi, conservació i difusió.

La segona conversa, El dia a dia d’un arqueòleg, es durà a terme el 20 de maig i explicarà el dia a dia dels arqueòlegs i arqueòlogues també donant diversos punts de vista segons àmbits tan diferents com poden ser l’arqueologia preventiva, museus o recerca. La ponència mostrarà la gran diversitat de l’activitat en aquesta professió.

Per últim, tancarà el cicle el dia 25 de maig NAUFRAGIS. Història submergida amb motiu del 30è aniversari de la creació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Durant el diàleg, es presentaran els resultats de la recerca desenvolupada pel CASC i es farà un repàs d’alguns dels jaciments i vaixells més emblemàtics excavats i estudiats al llarg d’aquests 30 anys. Al mateix temps, s’oferirà una pinzellada de la gran exposició homònima del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que explica la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l’arqueologia subaquàtica arreu del món tot proposant un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d’objectes singulars i històries sorprenents

Aquests són les tres trobades que ofereix el cicle:

Reptes dels museus d’arqueologia. El MNAT, avui

18 de maig de 2022 / 19:00h.

Els museus d’arqueologia desenvolupen una tasca complexa, que va des de la recerca fins a la divulgació, tant de les col·leccions que conserven com de dipòsits o fins i tot jaciments amb entitat pròpia. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona està en un procés de reforma, que esdevé un moment important de revisió i intensificació de l’activitat d’estudi i recerca, de conservació i difusió. A partir d’un diàleg entre professionals de diferents àrees, es tractaran alguns dels reptes amb que ens troben els museus avui dia.

Hi participen: Diana Gorostidi, URV-ICACM; Ester Ramón, conservadora del MNAT; Pere Rovira, restaurador del CRBMC i Mònica Borrell, directora del MNAT.

El dia a dia d’un arqueòleg

20 de maig de 2022 / 19:00h

L’activitat dels professionals de l’arqueologia és molt diversa i cal explicar com es desenvolupa el seu dia a dia des de diversos punts de vista. Cada camp proporciona vivències particulars: els que es dediquen arqueologia preventiva i fan excavacions en ambients en contacte amb promotors, els que treballen en museus i poden intervenir més en activitats de difusió i conservació o els arqueòlegs d’universitats i centres de recerca on també es fa docència.

Hi participen: Daria Calpena, arqueòloga del Servei d’Arqueologia i Paleontologia; Maribel Fuertes, arqueòloga dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona; David Asensio, professor de la Universitat de Barcelona i Joan Francès, del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

NAUFRAGIS. Història Submergida

25 de maig de 2022 /19:00h.

Un repàs d’alguns dels jaciments i dels vaixells més emblemàtics excavats i estudiats a les costes catalanes, aprofitant la celebració el 30è aniversari del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Al mateix temps, s’oferirà una pinzellada de NAUFRAGIS. Història submergida, l’exposició inaugurada recentment pel Museu d’Arqueologia de Catalunya que explica la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l’arqueologia subaquàtica arreu del món, a la vegada que proposa un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d’objectes singulars i històries sorprenents.

Hi participen: Rut Geli, responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya; Cati Aguer, especialista en restauració i conservació de patrimoni subaquàtic; Jusèp Boya, director del MAC i Carles Cols, periodista.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.