Aigües de Reus inicia la construcció d’un nou parc fotovoltaic

Aigües de Reus ha iniciat les obres de construcció d’un parc fotovoltaic a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que comptarà amb 1.440 plaques i conformarà la planta fotovoltaica més gran de la ciutat, amb una superfície total ocupada de 5.242 m2. El projecte preveu una inversió de 684.676,79 euros (IVA incl&ograv e;s), compta amb el cofinançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del què Aigües de Reus assumeix el cost corresponent a l’IVA no deduïble, 118.828,5 euros.

La setmana passada, les màquines van entrar als terrenys de l’EDAR després que el dilluns, 7 de novembre, se signés l’acta de replanteig entre Aigües de Reus i l’empresa adjudicatària. La previsió és que, en el termini d’un mes, es comencin a instal·lar les plaques solars i que el parc estigui operatiu a començament de l’any vinent.

La instal·lació tindrà una potència de 640,8 kWp. En relació al rendiment energètic, el projecte preveu que la producció màxima de la planta fotovoltaica sigui de 1.013.800 kWh/any, mentre que el consum anual de l’EDAR és d’una mitjana de 3.064.924 kWh/any. La planta ha de cobrir bona part de la demanda elèctrica de l’activitat de la depuradora, en produir un 33 % del seu consum d’energia anual.

L’EDAR ja produeix energia elèctrica
A aquest percentatge cal sumar-hi l’energia que l’EDAR, des de fa anys, ja obté mitjançant “trigeneració” i que la convertirà en una de les depuradores més eficients de Catalunya, en arribar a produir, en conjunt i de mitjana, per damunt dels 2/3 de  l’energia que consumeix.

Actualment, L’EDAR de Reus ja produeix cada any al voltant d’un milió de metres cúbics de biogàs, una part dels quals es converteix en energia elèctrica i permet l’obtenció de al voltant d’un milió de  kWh anuals. El 2021 es van produir 1.073.000 kWh. Això varia en funció de la disponibilitat de biogàs, incidències de les instal·lacions etc, podent generar fins a un màxim d’uns 2 milions de kWh any, si es donessin les condicions de disponibilitat de gas, que suposaria gairebé la producció total de l’energia necessari a la planta i per tant un balanç energètic neutre.

En aquest sentit s’han començat a estudiar la implementació de processos de codigestió en els digestors de l’EDAR, per augmentar la producció de biogàs i la producció d’energia elèctrica.

Fins al dia d’avui, la major part del biogàs es destina a la planta de recuperació energètica de la pròpia depuradora, tot produint el que es coneix com a “trigeneració”, un procediment poc implantat a la demarcació de Tarragona mitjançant el qual s’obtenen simultàniament energia elèctrica, energia tèrmica i refrigeració.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.