Buguenvíl·lea (Bougainvillea glabra), per Pep Aguadé

Buguenvíl·lea

Planta perenne enfiladissa, procedent del Brasil, amb espines a les tiges que pot arribar als 10 metres d’alçada. Les fulles, de marge sencer, són de color verd obscur, el que fa ressaltar el color de les bràctees, que són fulles modificades amb textura de paper que envolten les flors poc aparents, petites de color crema, però les tres bràctees que les envolten adquireixen vius colors roig, morat, groc, taronja, rosa o blanc, que donen un aspecte espectacular a la planta durant la primavera, l’estiu i la tardor. El fruit és un aqueni amb el calze persistent. És una planta tropical pel que estima el sol i les temperatures càlides. En zones on hi ha gelades no prospera, doncs no suporta les baixes temperatures. Requereix sòl solt i ben drenat per a que no retingui massa aigua, i un pH del terra entre 5,6-7,5. No és gaire exigent amb el reg, doncs està adaptada als climes secs, raó per la qual s’empra en jardins xeròfits.

Tampoc és aconsellable proporcionar-li adob nitrogenat en excés. S’empra per cobrir parets, gelosies, murs i porxades, a les que vestirà amb generoses floracions gran part de l’any, a condició de rebre una bona dosi de sol. No té òrgans especialitzats per a subjectar-se, com altres enfiladisses, pel que cal anar lligant les branques a un suport a mesura que van creixent.

En zones càlides cal podar-la a la primavera, i en zones d’hivern suau cal fer-ho a finals de l’hivern però si volem una floració abundant haurem de podar fort, doncs és a les branques noves on surten les flors. Multiplicació per esqueix en qualsevol època de l’any. Les fulles i les bràctees tendres en infusió s’empren per tractar afeccions gastrointestinals i respiratòries (diarrea, mal de panxa, bronquitis, tos, etc.) i la bullida de les arrels és porgant. És una de les plantes utilitzades per a fer bonsais. Hi ha varietats per a cultivar en test, d’interior, i altres varietats amb les fulles variegades.

La jardineria del mes

JULIOL
Sembrarem
: violetes i pensaments.
Plantarem
: crisantems. Poda en verd de rosers: rebaixeu-ne els brots uns 10 cm i elimineu-ne les flors que s’han pansit.
Podarem
i retallarem arbustos i tanques.
Floreixen
: begònia, dàlia, gerbera, gladiol, etc. Vigileu el pugó.
Poden aparèixer-ne els primers atacs importants. Recordeu que les marietes són el millor insecticida contra el pugó.


AGOST
Sembra
de pensaments de llavors i violers.
És el moment de fer la plantació d’esqueixos de gerani i marialluïsa.
La gespa s’ha de regar molt per mantenir al sòl un alt grau d’humitat, i s’ha de segar molt sovint.
Si aneu de vacances, recordeu que les plantes s’han de deixar en un lloc clar i que cal regar-les abans de marxar. Si no teniu ningú que ho pugui fer mentre sou fora, podeu posar els testos dins la banyera, amb un galleda plena d’aigua al costat i un tros de roba que comuniqui l’aigua amb el test.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.