Canya d’Índia, per Pep Aguadé

Canya d'Índia

Planta herbàcia, procedent d’Amèrica del Sud, rizomatosa, de tiges erectes i robustes que poden arribar fins tres metres d’alçada, tot i que a les nostres terres no solen passar del metre i mig.

Les fulles són grans, el·líptiques, de nerviació pinnada, disposades en espiral al llarg de la tija i abraçades a ella, amb el marge enter i el nervi central prominent, de color verd o violaci. Les flors apareixen des de juliol fins a setembre, són molt vistoses per la grandària i pels diferents colors, segons el cultivar poden ser grogues, rosa, taronja, roges, etc., són asimètriques i surten en raïm a l’àpex de la tija. El fruit és una càpsula berrugosa que conté nombroses llavors.

La millor ubicació és a ple sol però admet una mica d’ombra i és exigent en aigua. No suporta bé el fred i les gelades. No és gaire exigent en el sòl, doncs creix bé en sòls diferents i lleugers, tot i que prefereix els de textura franca, rics i ben drenats, on desenvoluparà els rizomes, que poden ser invasius, formant grans motes.

Aquesta espècie té poques malalties. En jardineria s’empren formant massissos aïllats al bell mig de la gespa. En llocs amb baixes temperatures és aconsellable treure els rizomes del sòl una vegada ha passat la floració, netejar-los i guardar-los en un lloc sec i obscur fins que tornem a plantar-los a finals de l’hivern. Altra opció és tallar la tija arran de terra pel mes de novembre o desembre, abans de l’època de les gelades.

Multiplicació per trossos de rizoma o per llavors que cal posar a remullar 48 hores abans de plantar, però moltes llavors no són viables.

La jardineria del mes

Sembrarem directament cascalls, violetes, campanetes, malves, petúnies, margarides, clavells, clavells de moro, espígol i calèndules.

Comencen les floracions de la majoria de les flors primaverals: narcís, lilà, lliri, etc.

Plantarem dàlies i gladiols. Cal renovar la terra dels testos i eliminar les males herbes dels parterres. Podem avançar sembres d’hivernacle.

Plantació d’herbes de la pampa (plumeros). Compte amb les plagues i malalties: cendrosa en els rosers. Caldrà aplicar-hi sofre de bon matí. Encara hi ha temps per podar els arbustos de floració estival.

En gespes podem fer tractaments contra molses, amb sulfat de ferro.

Podem iniciar les aplicacions d’adobs als arbres i arbustos i també a parterres i gespes. Si fa bon temps i les temperatures són altes, podem fer tractaments herbicides. A les gespes serà un bon moment, fins i tot acompanyat d’un adob ric en nitrogen compatible amb l’herbicida.

Podem les hortènsies. Acabat el fred, iniciem la sembra de gespes.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.