‘Cursos de temporada’ a l’ Espluga del Francolí

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla presenta els ‘Cursos de temporada’, un nou programa de cursos formatius per a aquest 2023 destinat a adults. N’hi haurà un cada mes, excepte al juliol i a l’agost, i el primer, en què els participants aprendran a elaborar formatges, començarà el pròxim dimecres 25 de gener.

Aprendre a fer conserves, disposar de nocions bàsiques per conrear un hort o aprendre a elaborar pa són alguns dels objectius dels cursos que seran impartits per professionals i mestres artesans. Destinats a persones majors d’edat, la voluntat és recuperar coneixements essencials que com a societat hem anat perdent al llarg dels anys i que històricament han format part de la saviesa popular i del dia a dia dels nostres avantpassats. Tots ells tenen com a objectiu oferir coneixements i donar eines perquè qualsevol persona guanyar en autosuficiència.

Cursos de temporada

  • Gener. Curs d’elaboració de formatges
  • Febrer. Curs d’elaboració de massa mare per fer pa
  • Març. Curs d’horticultura a la primavera
  • Abril. Curs de música
  • Maig. Curs de cistelleria
  • Juny. Curs de museografia sostenible
  • Juliol i agost. No hi haurà cursos
  • Setembre. Curs de conserves
  • Octubre. Curs d’horticultura a la tardor
  • Novembre. Curs de llana
  • Desembre. Curs de cuina

Al gener: Curs d’elaboració de formatges

Els dies 25, 26 i 27 de gener es farà el curs de formació bàsica en elaboració de formatges, que anirà a càrrec de la mestra formatgera Marta Roger, de La Paissa.

L’objectiu del curs, que es farà durant els tres dies de 18 a 21 h, és entendre quines són les diferents tècniques que es fan servir per eliminar aigua de la llet en els processos d’elaboració de formatge, quines possibilitats ens donen i quin és el resultat que obtenim tant en frescos com en madurats. Durant el curs s’elaboraran diferents tipus de formatges.

El curs va dirigit a totes les persones a qui els agrada el formatge, a qui li agrada cuinar, experimentar i descobrir, i no es necessita cap coneixement previ per poder-lo realitzar. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar a www.museuvidarural.cat

Amb cada curs, un nova peça destacada del Museu 

Relacionada amb la temàtica de cada un dels cursos, cada mes el Museu allotjarà a la vitrina exterior de l’equipament una nova peça de la seva col·lecció com ja es va fer amb el projecte Museu Particular. En aquesta vitrina s’hi ubicarà un objecte capaç d’explicar grans històries, fets i anèctodes que ens conectaran amb la nostra història col·lectiva. I és que l’extensa col·lecció etnològica del Museu de la Vida Rural mostra unes formes de vida molt diferents a les d’avui en dia, però que ens ajuden a entendre el present i a mirar amb perspectiva el futur. Per aquest motiu, cada mes, a part de poder veure l’objecte en un espai destacat, el Museu publicarà un article al seu espai de continguts digitals, l’E-Museu, escrit per l’historiador i museòleg Àlex Rebollo.

La primera peça destacada, com no podia ser d’altra manera, serà una formatgera.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.