El Modernisme

El Modernisme

La important notícia de la propera restauració de les malifetes que les bombes de la Guerra Civil van ocasionar a la casa Navàs, un edifici reusenc típic exemple del modernisme arquitectònic català, m’ha mogut a escriure aquest article sobre el modernisme, que va aparèixer a finals del segle XIX.

Inicialment va ser literari i amb el canvi de segle, i l’aparició de noves idees revolucionàries
en diversos camps, es va qüestionar l’habilitat per a reconèixer i descriure la realitat i, fins
i tot, la mateixa existència d’una realitat objectiva. Novel·listes com Proust, Gertrude Stein, James Joyce o Virginia Wolf, o poetes com Eliot o Ezra Pound, foren els que substituïren la literatura occidental dominada pel realisme de Zola o Flaubert.

El modernisme català es la denominació d’un estil sobretot arquitectònic, encara que també es va desenvolupar en el món de la pintura, escultura i arts decoratives. A Catalunya va adquirir una personalitat pròpia i diferenciada. Va rebutjar l’estil poc atractiu de l’arquitectura industrial i va desenvolupar nous conceptes arquitectònics fonamentats en la natura que es visualitzen en les formes dels edificis i en les figures de les seves façanes: ocells, papallones, flors, fulles, etc… són elements decoratius afegits a la pedra o a la ceràmica. Reixes de ferro forjat a les finestres i balcons, figures d’animals fabulosos, etc..

La burgesia, que se sentia catalana i era culta i sensible a l’art, va veure en aquesta arquitectura la manera de satisfer el seu anhel de modernització; expressar la seva identitat catalana i posar de manifest de manera discreta la seva riquesa i la seva distinció. Antoni Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch són els tres principals arquitectes del
modernisme català. De Gaudí, encara que nascut a Reus, no en tenim cap de les seves obres, però de Domènech i Montaner en gaudim de dos excepcionals treballs: la casa Navàs i l’ Institut Pere Mata. Tant de bo que ben aviat veiem refet el petit campanar de la casa Navàs i la part superior de la seva façana. Serà molt d’agraïr el nou propietari!

4/5 - (1 vote)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.