Flor de Pasqua (Planta de Nadal), per Pep Aguadé

Flor de Pasqua (Planta de Nadal), per Pep Aguadé

He cregut adient davant el proper Nadal tornar a parlar de la Ponsètia. El nom popular amb el que es coneix aquesta planta (flor de Nadal) indica amb tota claredat el període en el qual les bràctees que té la Ponsètia es tenyeixen de vermell, donant lloc a una espècie de flor estrellada, té el seu consum molt centrat en la festivitat de Nadal, concretament des de mitjans de novembre fins passat Reis.

És una planta que requereix molta llum però tanmateix no suporta bé el sol directe. Hem de col·locar-la en un lloc ben ventilat i a ser possible traure la planta a l’exterior, en un lloc ombrejat, 4 hores al dia, tot i que durant les festes la podem gaudir plenament a l’interior. La flor de pasqua és molt sensible a l’atac dels fongs per la qual cosa no hem de col·locar-la en llocs massa humits. El seu reg ha de ser moderat (cada 2 dies) i sempre dirigit directament al test, evitant la polvorització de les bràctees.

Si l’ambient és molt humit convé distanciar els recs. Si optem per posar un plat sota el test per evitar el tacat del moble, hem de retirar l’aigua sobrant després de cada reg per evitar un embassament i putrefacció de les seves arrels. D’acord passin els dies, podem anar retirant aquells fulles que presentin símptomes de marciment. Aquestes fulles s ́han de desprendre amb facilitat, si tirem d’elles i els costa deixar-se anar de la tija, és millor deixar-les fins que pràcticament caiguin per si soles. Després dels freds hivernals, durant els mesos de març i abril ja podem procedir a la seva trasplantament a un test més gran, durant el trasplantament de la Ponsètia, aprofitarem per podar les seves branques a uns 10 centímetres del sòl, fins i tot la podem tenir a l’exterior perquè broti amb tot el seu vigor, convertint-se en un magnífic arbust. On la deixem, evitarem moure-la del lloc perquè creixi aclimatada a ell a les dos o tres setmanes començarà a brotar com un arbust i així ho farà durant tot el temps fins a finals del mes d’octubre, moment en què veurem que novament comencen a posar-se de color les seves bràctees, fins a estar perfectament florida entre finals de novembre i principis de desembre.

La jardineria del mes

Plantarem: tulipes, jacints, narcisos, clavells xinesos, crisantems, malves i begònies. Plantarem hortènsies d’hivern.
Poda d’arbres i atenció a l’hivernacle..
Per aconseguir flors en aquesta època, podem recórrer a arbustos amb fruits com ara piracanta, grèvol, aràlia, etc. .
Plantació d’arbres, en climes suaus. En altres llocs de clima més aspre podem fer l’obertura de forats perquè s’airegin abans de la plantació.
Maltes i palmeres, s’han de lligar per protegir-les del fred i de les nevades.
A temperatures molt baixes podem polvoritzar aigua per protegir contra congelats.
Si tenim problemes d’arrels d’arbres, arbustos, gespes o parterres, ara és el moment de tallar-los.
En les podes d’arbres fruiters i ornamentals és bo d’aplicar un màstic fungicida en tota la superfície del tall i en les zones on l’arbre tingui ferides per motius accidentals.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.