La Biblioteca Xavier Amorós llueix un gran mural a la façana lateral

La Biblioteca Xavier Amorós llueix un gran mural a la façana lateral

La Biblioteca Xavier Amorós comença l’any 2021 amb la finalització d’un gran mural que llueix a la façana lateral, obra de l’artista Gasic Painter

La iniciativa, liderada per la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, s’emmarca també en el programa Llambordes impulsat des del departament de Joventut, de la regidoria de Salut i Ciutadania, que té per objectiu la promoció de l’art urbà entre els i les joves i també cap a tota la població en general.

El gran mural es va començar a pintar a mitjans del mes de desembre i va finalitzar aquest dimarts 12 de gener i il·lustra la façana lateral de l’espai bibliotecari al Camí de Riudoms. El mural, que ha generat un gran impacte visual, representa una biblioteca gegant, a les prestatgeries de la qual conflueixen els llibres preferits de l’artista (inclou homenatges familiars, artístics i culturals propis), amb obres amb una intervenció local destacada que, en la seva majoria, han estat reconegudes amb premis a nivell de país. 

Des de les Biblioteques Municipals de Reus ha suposat una ocasió per donar llum a intervencions poc conegudes com són la traducció o la il·lustració feta per persones vinculades amb la capital del Baix Camp. També per posar en valor les obres originals, ja reconegudes com el poemari guanyador del Premi Carles Riba de poesia, de Xavier Amorós o el primer llibre de poesia de Gabriel Ferrater, que conté les referències més explícites del seu origen reusenc. 

Com que els títols que es podien afegir al moral eren limitats, es va pensar directament en obres de creació, amb dues úniques excepcions: “La Història General de Reus”, dirigida per Pere Anguera, i el llibre de la història de l’Escola de Bibliotecàries d’Assumpció Estivill, per posar en valor el sector de les biblioteques, i la seva important aportació feta per una filla de Reus.

A banda dels llibres, la prestatgeria gegant conté altres picades d’ullet a la biblioteca (els planetes de l’univers del coneixement, el follet Àster de la Sala Infantil, el logo d’”El formiguer” o l’espai de nadons, de Pere Prats Sobrepere) i també a les festes i altres trets diferenciadors de Reus, com un el Xiquet de Reus, el campanar o un avió. 

Gasic Painter

L’artista Gasic Painter és nascut a Reus i actualment és un dels referents de la ciutat dins el món del graffiti i la pintura mural. 

El talent d’artista rau en el bagatge del graffiti i “Street Art” des de finals dels 90’s. La seva formació en el món de la pintura mural i les decoracions artístiques com els grafitis és autodidacta, però també és titulat a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona com a tècnic superior en Arts plàstiques i disseny en la modalitat d’il·lustració i en gràfica publicitària.

Les obres que recull el mural

Les obres literàries que es poden trobar a partir del mural són les següents:

– “Harry Potter”, de J. K. Rowling. Traducció de Laura Escorihuela Martínez

– “Història general de Reus”, de Pere Anguera

– “Un conte sense cap ni peus”, d’Àngels Olle. Premi crítica Serra d’or de literatura infantil i juvenil 1994

– “Qui enganya para”, de Xavier Amorós. Premi Carles Riba de poesia 1964

– “Ulisses”, de James Joyce. Traducció de Joaquim Mallafrè. Premi de la Generalitat de Catalunya a la millor traducció en la convocatòria de 1981 i el Premi de la Crítica Serra d’Or de 1982

– “La Guerra dels xiclets”, de Jordi Folck. Premi Protagonista Jove 2001

– “Tòquio Blues”, d’Albert Nolla. El 2005 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de traducció al català

– “Da nuces pueris”, de Gabriel Ferrater. Primer llibre del poeta, on són més vives les seves vinculacions amb Reus i conté el poema A l’inrevés

– “Els Camins de la llum”, de Coia Valls. Autora de capçalera de la Biblioteca Xavier Amorós i guanyadora de diversos premis

– “El Banc blau”, d’Albert Asensio. Premi Llibreter 2017

– “Dies de suau oreig”, d’Aureli Trujillo. Recull de diversos premis de poesia

– “L’Escola de Bibliotecàries: 1915-1939”, d’Assumpció Estivill i Rius. Referent en l’àmbit bibliotecari de Catalunya

– Rodoreda. Homenatge a una de les grans autores de la literatura catalana

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.