Ligulària (Farfugium japonicum), per Pep Aguadé

Ligulària (Farfugium japonicum), per Pep Aguadé

Herba perenne rizomatosa, nativa dels penya-segats costers de Japó, Corea i Taiwan, sempre verda, amb tiges de fins 60 cm d’alçada a l’àpex de les quals surten fulles perennes, verdes brillants i coriàcies, grans, de 10 – 25 cm d’amplària, rodones o arronyonades, amb marges ondulats, que formen una mata densa. Hi ha cultivars, com Farfugium japonicum ‘aureomaculatum’, clapejat de taques grogues a les fulles, o Farfugium japonicum ’giganteum’, amb fulles de més grandària. Les fulles són el principal atractiu per a la jardineria. A la tardor i l’hivern surten raïms de flors, com les margarides amb lígules grogues, sobre llargues tiges floríferes que sobresurten per damunt del conjunt verd de les fulles.

El fruit és una cípsela, un aqueni amb vil·là. Prefereix els sòls calcaris. Aquesta planta és d’ombra o mitja ombra, doncs no resisteix el sol directe però tampoc les baixes temperatures.

És molt exigent amb la humitat. Es marciran les fulles quan li falti una humitat mitjana al sòl, especialment als estius calorosos.

Convé ubicar-la a llocs protegits del vent que pot trenca les tiges que suporten les fulles. No té greus problemes de malalties però cal evitar els llimacs i els caragols que acudeixen per la humitat i les apetitoses fulles. Cal fer una poda de manteniment per eliminar les fulles lletges o fetes malbé Ideal per les zones ombrívoles del jardí o de l’estany. També és una bona planta per al cultiu en contenidor. Multiplicació per divisió del rizoma en primavera.

La jardineria del mes

Sembrarem: camamilla, malves, violetes i begònies, que trauran flors a la primavera.
Cap a final de mes plantarem rosers.
Floracions de pensaments i camèlies.
Poda d’arbres i plantes ornamentals. En el cas que les
ferides produïdes per l’acció de podar siguin superiors a 3 cm de diàmetre, caldrà aplicar un màstic fungicida a tota la superfície de la ferida.
Poda d’hortènsies.
Cal repassar i recalçar bulbs i rizomes que poden quedar fora de la terra pels forts canvis de temperatura.
Podem efectuar tractaments antiparasitaris d’hivern, per tal d’actuar preventivament.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.