L’hivernacle “Alfonso de Fontcuberta i Samà” i el laberint vegetal, entre les novetats de Parc Samà aquesta temporada

Parc Samà multiplica per 8 el nombre de visitants en els seus dos primers anys de gestió. Expertus Turisme i Oci ha presentat el passat 10 d’abril els resultats de la temporada 2018, en la qual el parc va rebre 86.000 visitants, enfront dels 55.000 visitants aconseguits l’any 2017, quan es va iniciar la nova etapa de gestió, i els 10.000 visitants de 2016, l’any anterior a la nova etapa.

El 75% dels visitants del parc procedeixen d’Espanya, sent els principals mercats Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, País Basc i Navarra. El 25% restant procedeix de l’estranger, sent els principals mercats Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i països de Benelux. El principal segment de mercat ha estat el familiar, que representa el 63% del total de les visites, seguit de parelles, 22%, amics, 14% i grups, 5%.

Segons els resultats de l’estudi de caracterització i satisfacció de visitants realitzat, el 45% de les visites són excursionistes, persones que no pernocten fora del seu domicili habitual, enfront del 55% dels visitants que són turistes, dels quals el 95% pernocta en la Costa Daurada i Terres del Ebre i un 5% a Barcelona i Costa de Barcelona.

Les principals motivacions per a visitar el parc són la naturalesa i la història, mentre que les tres icones de 2018 han estat el conjunt format pel llac, el canal i les cascades, el bosc poètic i el seu mirador de daines i el laberint vegetal, que incorpora aquest any la novetat del joc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Els visitants van puntuar al parc amb un 7,78 sobre 9, sent els aspectes més valorats la bona atenció i informació prestada, la cura de les plantes i els animals i la millora de l’estat general del parc, per als qui l’havien visitat amb anterioritat.

L’any 2018 es va consolidar el treball conjunt entre l’Administració i el sector turístic. L’any 2018 es va signar un conveni de col·laboració a mitjà termini amb l’Ajuntament de Cambrils que abasta diversos àmbits d’actuació, enfocats a convertir el parc en un catalitzador de la dinamització turística, cultural i social de Cambrils. Els responsables de la nova gestió de ParcSamà volen destacar la immillorable col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Cambrils i la Diputació de Tarragona, a través del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, i l’Agència Catalana de Turisme.

Els bons resultats obtinguts en la temporada 2018 han permès a Parc Samà formar part del llistat de destinacions espanyoles a incloure en el catàleg del Sistema de Senyalització Turística Homologada (SISTHO) per a la instal·lació de senyals direccionals en la xarxa viària que informin els ciutadans en trànsit de la proximitat a llocs d’especial interès turístic. ParcSamà està entre els 8 noves destinacions catalanes que en breu se senyalitzaran.

Novetats 2019

  • L’hivernacle “Alfonso de Fontcuberta i Samà, VII Marquès de Marianao”: un laboratori de sentiments en la naturalesa que segueix els principis de la jardineria romàntica.
  • El nou hivernacle, de 350 m2, s’ha construït en l’edifici de l’antic picadero on van entrenar genets i cavalls, la gran passió del fundador del parc, Salvador Samà i Torrens.
    o Alberga més de 75 espècies de palmáceas i altres arbres tropicals, entre les quals destaquen dos exemplars de Roystonea règia, la palma real arbre nacional de Cuba; un exemplar de Dypsis decaryi, una estranya palma triangular nadiua de la selva plujosa de Madagascar i dues Ravenala madagascariensisconeguda com a arbre del viatger de la família de les Strelitziaceaemas.
  • Parc Samà, igual que la major part dels jardins del romanticisme, va tenir un hivernacle, però va ser destruït en la guerra civil. Amb la nova instal·lació es pretén potenciar l’ambient bucòlic del parc històric, oferint al visitant una immersió en un ambient tropical que li permetrà aïllar-se de l’entorn exterior, seguint el principi de priorització dels sentiments, propi dels jardins romàntics. “La naturalesa ens uneix amb la vida i el recorregut per l’hivernacle genera sensacions de benestar”, afirmen els gestors.
  • El traçat interior de l’hivernacle està inspirat en un dibuix d’un ovari ínfero vegetal de Teofrasto de Ereso, filòsof grec, deixeble de Plató i Aristòtil, considerat el “pare de la botànica”.
  • La propietat, al costat de Expertus Turisme i Oci, empresa gestora, han volgut rendir un homenatge a Alfonso de Fontcuberta i Samà, VII Marquès de Marianao, impulsor de la transformació de la finca i del parc en els últims 20 anys del segle XX. Alfonso de Fontcuberta i Samà va desenvolupar diversos projectes d’innovació, entre els quals destaquen plantacions i sistemes de reg, projectes que van fer a la finca Samà mereixedora de rebre el premi Deu del Institut Agrícola de Catalunya, com a finca model.

El laberint vegetal d’aquesta temporada es tematizará amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

D’aquesta manera, el parc se suma a la iniciativa de Nacions Unides “Fes possible el canvi”.

  • El Parc Samà inaugurarà a la fi del mes de maig i coincidint amb la II Festa del Modernisme, el laberint vegetal, que es tematizará amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, el pla mestre de l’ONU per a aconseguir un món més feliç i saludable per a 2030.
  • El traçat del laberint tindrà aquest any 17 illes, cadascuna dedicada a un ODS, on els visitants es trobaran amb preguntes i consells, un per cada objectiu, havent de completar el trànsit per les 17 illes per a sortir. D’aquesta manera, el laberint contribueix a difondre els ODS de forma amena i divertida i a conscienciar sobre la importància dels petits gestos de cada dia per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i construir un món millor, sumant-se així a la iniciativa de l’ONU “Feix Possible el Canvi”.
  • La II Festa del Modernisme se celebrarà el cap de setmana de l’1 i 2 de juny. L’esdeveniment vol posicionar-se com una referència anual en la Costa Daurada i en aquesta segona edició les havaneres tindran un paper rellevant, juntament amb els vestits blancs, les exposicions, els jocs i les visites teatralizadas.

“WAKO” el Guacamai més gran del món, la nova mascota de Parc Samà

  • WAKO és bailón i xerraire i li encanta fer companyia als nens. WAKO ha triat el parc com la seva selva preferida. Apareix en qualsevol moment i en els esdeveniments especials i vol convertir-se en el millor amic de tots els visitants

Nova vegetació, més de 300 arbres plantats

  • El parc alberga aproximadament 1.200 arbres de gran port i port mitjà en 14 has. que han necessitat de diversos plans d’eliminació, sanejament i maneig durant aquests primers anys, i que estan permetent incorporar nous exemplars per a mantenir la unicitat de l’ambient del parc. En concret, aquest any 2019 s’han introduït 300 exemplars, principalment de la família aráceas (palmeres).
  • Cada visitant de l’any 2018 va ajudar a segrestar 140 Kg de CO2. La vegetació del parc contribueix a reduir la concentració dels gasos d’efecte d’hivernacle. Segons les primeres estimacions de l’estudi de capacitat de fixació de CO2 de Parc Samà, la vegetació del parc és capaç de “segrestar” 12.000 tones de CO2 a l’any. Aquesta captura de CO2 contribueix a reduir la concentració dels gasos d’efecte d’hivernacle de l’atmosfera, i per tant, a mitigar el canvi climàtic. Expressat en termes locals, es pot dir que Parc Samà absorbeix l’equivalent a l’emissió de CO2 del 44% del parc de vehicles existent a Cambrils, uns 7.200 automòbils que recorren una mitjana de 10.000 quilòmetres a l’any; també es pot expressar dient que cadascuna de les 85.000 persones que van visitar el parc van contribuir cadascuna a segrestar 140 quilos de CO2 a l’any.

Gràcies a tots els nostres visitants per contribuir amb la seva visita a la conservació i protecció del parc i de les espècies que l’habiten. Els esperem!

 

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.