Palmarès de la 15a edició del concurs literari AMIC-Ficcions

Més de 320 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears han assistit a l’acte de lliurament de premis de la 15a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al CaixaForum Barcelona (Av. De Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 de Barcelona). L’esdeveniment, l’últim de cinc actes que s’han organitzat –Eivissa, Menorca, Mallorca, País Valencià i Catalunya – ha comptat amb la presència de l’Honorable Senyora Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunyaha llançat uns missatges als joves escriptors i escriptores: “La vostra llengua és útil i vàlida en tot moment. Parleu sempre en català, amb tothom i a tot arreu; i no deixeu mai d’escriure”, ha remarcat. La consellera també ha posat en valor la importància de l’escriptura i de la lectura: “No existeix una cosa sense l’altra. De fet, un bon escriptor és una persona que ha llegit molt. I que probablement, no deixa de llegir mai”, ha destacat.

També ha assistit a l’esdeveniment: Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Ramon Grau, president de l’AMIC, Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Jordi Sierra i Fabra, escriptor i Marta Vivet, guionista de sèries i concursant d’anteriors edicions d’AMIC-Ficcions.

De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2023, guardonat amb un iPhone, ha estat per Elna Mateu Canal de l’INS Pere Fontdevila de Gironella, sota el pseudònim Elna Mateu, pel seu relat “Els homes de la meva vida”. El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi per utilitzar “una prosa que enlluerna, un estil d’una maduresa sorprenent, darrere del qual s’endevinen moltes i moltes hores de lectura. De lectura gaudida, païda i ben garbellada. Si la Mercè Rodoreda avui tingués quinze anys hauria escrit això. Poques vegades s’ha vist, en una veu tan jove, un potencial literari tan prometedor”.

Premi a la Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2023

En la posició de Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2023, guardonat amb un iPad, hi ha hagut un empat. D’una banda, s’ha endut el guardó Martina Codina Vilarrasa de l’Escola Pia de Caldes de Montbui, sota el pseudònim Closquetes, per l’obra “Cartes als records”. El jurat l’ha definit com un “escrit amb una extraordinària delicadesa. Aquest text ens transporta al món interior del narrador d’una manera elegant i melodiosa. Cops de cor i vivències de tots els colors exposats sobre el paper com una obra d’art, com una pintura que va evolucionant a través de les paraules i de les emocions més contradictòries, atrapant sense pietat al lector, deixant-lo per sempre dins d’un món de records que, potser, són els seus”.

També, s’ha guardonat a Laia Farràs i Coll de l’Escola Pia de Caldes de Montbuidel grup L.Farras, per l’obra “Paraules d’un “res“”. Per, en paraules del jurat, “un relat sorprenent, complex i trepidant. Els salts temporals, la simbologia i el joc amb els títols i els subtítols ens endinsen a la psicologia d’uns personatges plens de matisos i contradiccions i ens recorden com de fràgil i esmunyedissa pot ser la veritat”.

Premi Ciutat de Barcelona

Com cada any, l’alta participació a la ciutat de Barcelona i l’excel·lent nivell literari dels estudiants de la zona ha fet possible el lliurament del Premi Ciutat de Barcelona. En aquesta edició, el Premi Ciutat de Barcelona ha estat per Miquel Cardona i Martos de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona, sota el pseudònim puck, pel seu relat “Bèsties”. En paraules del jurat per “una prosa franca, directa i àgil que atrapa amb força des de l’inici fins al final; un final anunciat i inevitable i no per això menys corprenedor. Una oda a la naturalesa salvatge, escrita amb un estil clar, honest i propi, que traspua oralitat”.

Premis Illes Balears, País Valencià i Aragó

En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Sílvia Rigo Marí, de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, sota el pseudònim Sílvia Rigo Marí, amb el seu relat titulat “La dansa del gel i l’aura”, per “l’excepcional originalitat d’un relat de fantasia impecablement escrit i narrat, el qual t’encisa des del principi a través de la història oculta arran de la mort d’un germà, amb un fill bastard, el qual no accepta la matriarca i totes les veritats darrere d’una família. L’autora aconsegueix encisar i corprendre al lector amb una narració perfectament executada i sorprenent”.

El Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat Sofía Muran Trus, de l’IES Victoria Kent d’Elx, sota el pseudònim Miau, amb el seu relat “Holodomor”, del qual el jurat ha destacat que és “un relat que captiva amb habilitat la tensió i l’emoció d’una situació perillosa. La descripció dels pensaments i sentiments del protagonista ajuda a establir una connexió profunda amb el lector i a sentir empatia pels personatges. L’autora tracta de manera efectiva temes complexos que conviden a reflexionar i aprofundir en la lectura”.

El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Miguel Moliner Millanes de l’IES Bajo Cinca de Fraga, sota el pseudònim TELEPOD, amb el seu relat “L’amor és art”, que el jurat ha destacat la forma de “narrar el començament del que potser una història d’amor d’una manera original amb un llenguatge acurat, que transporta al lector al que podria ser si es donessin una oportunitat”.

La Segona Millor Història d’Aragó ha estat per Yinuo Huang de l’IES Joaquín Torres de Mequinensa, sota el pseudònim Yinuo, amb el relat “Amor no segellable”, per “una molt bona història sobre l’amor en temps de pandèmia narrada a través d’un diari, la qual et transporta de nou a aquell març pandèmic de l’any 2020. Un relat bonic, íntim, fascinat i amb girs inesperats, els quals no deixen indiferent al lector”.

Premis al professorat

Un any més AMIC-Ficcions reconeix la tasca del professorat per engrescar a participar als estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries, atorgant el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2023, que enguany ha estat per Gemma Barrionuevo Sanz del Col·legi Canigó de Barcelona.

També s’ha fet un reconeixement als docents per províncies. El premi al professor més motivador de Barcelona ha estat per Xavier Carrera Massana, de l’INS Dr. Puigvert de Barcelona. La professora més motivadora de Girona ha sigut Mònica Bruñol Riera de l’INS Cendrassos de Figueres; la professora més motivadora de Lleida ha sigut Montse Carbí Caoell de l’INS Canigó d’Almacelles i el premi a la professora més motivadora de Tarragona ha estat per Txell Granados Salvado de l’Escola Camp Joliu de l’Arboç.

A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat d’Aragó. El premi a la professora més motivadora d’Aragó ha estat per Esther Durán Lázaro professora de l’IES Matarraña de Vall-de-roures.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.