Un rellotge intern, per Paco Llevat

Sembla ser que totes les persones tenim dins nostre un rellotge intern que controla el nostre metabolisme, els batecs del cor, la temperatura corporal, la pressió, les hores de son, etc.. i te un ritme que dura 24 hores. Es el que s’anomena “ritmes circadians”. Si l’interromp, aleshores, sentim els efectes ràpidament, i això és el que succeeix amb l’anomena’t “jet lag” que no te res a veure amb els avions, sinó amb el resultat d’alterar el ritme natural del rellotge del nostre cos. Els ritmes circadians no afecten solament als humans, sinó també als vegetals, i marquen les etapes de floració etc..
En els humans, aquest rellotge no el portem a la butxaca, sinó que es troba en un grup de neurones d’una part del cervell, l’hipotàlem, que entre altres coses regula la temperatura del cos, la fam i la producció d’hormones. Aquest grup de neurones, anomenat en anglès SCN, està ben connectat amb la retina, i aleshores rep informació sobre la llum del carrer. Si està fosc o es de nit, li demana al cos que segregui melatonina, que és una hormona que fa venir la son. Si es de dia, inhibeix la producció de la mateixa. A l’hivern, quan la nit és més llarga, produeix melatonina dues vegades; al començar la nit i al finalitzar-la. Per això, moltes persones es desperten a l’hivern en plena nit, sense sentir la necessitat de sortir de sota l’edredó.
En el cas del “jet lag”, aquest es presenta independentment de la llum del carrer, ja que el nostre rellotge intern, no ha evolucionat tant com per viatjar per diferents zones horàries. Però què succeeix si una malaltia o un accident destrueix aquest grup de neurones; és a dir, el SCN. Aleshores el cos segueix funcionant i les persones segueixen dormint i despertant-se en cicles sense interrupció, independentment de la llum que hi hagi. He deixat pel final el nom en català del nucli que formen aquest grup de neurones, ja que es ben enrevessat: és el nucli supraquiasmàtic. Això si: si aquest rellotge s’espatlla, no cal que aneu al rellotger. Aneu a la farmàcia i com- preu píndoles de melatonina i dormireu molt millor! Què en penseu?

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.