Riudecols afronta els problemes de sequera revisant la xarxa d’aigua per evitar fuites i avaries

El municipi de Riudecols ha patit tradicionalment sequeres importants coincidint amb l’estiu i, per aquest motiu, l’Ajuntament d’aquest poble del Baix Camp treballa de forma constant per reduir les fuites que hi ha a la xarxa, per detectar avaries i per optimitzar tan com es pugui les reserves i els recursos hídrics del municipi. A Riudecols la gestió de l’aigua és municipal.

Riudecols compta amb dues fonts principals d’abastament: la mina de la riera de Riudecols, que abasteix principalment al nucli antic, i el pou de la partida de les Endevinalles. L’aigua d’aquest pou es canalitza a un dipòsit de 1.000 metres cúbics de capacitat que abasteix sobretot l’Eixample i el nucli antic quan hi ha necessitat. A banda d’aquestes dues opcions, Riudecols compta també amb un tercer pou, el pou del Juanito, però l’aigua d’aquest pou s’utilitza només en cas de necessitat ja que presenta concentracions d’arsènic. Precisament per poder fer aprofitable aquesta aigua el municipi s’ha dotat d’una planta de tractament que potabilitza l’aigua i la deixa apta per al consum humà. No obstant això, l’aigua d’aquest pou s’utilitza només com a últim recurs.

L’alcaldessa de Riudecols, Anna Aragonès, confirma que el tractament de l’aigua és una de les qüestions cabdals al municipi, on hi hagut episodis importants de sequera l’any 2008, un dels pitjors anys, o altres episodis menors, però no menys preocupants, com per exemple els baixos nivells de l’estiu de 2017 o les restriccions que hi va haver el darrer trimestre de l’any passat, quan novament el Consistori va haver de comprar cubes d’aigua per garantir el subministrament. “La mina de la riera s’eixuga tots els estius, alguns anys a primers de juliol, altres anys a finals de mes, però és segur que s’eixuga i aleshores depenem del pou” diu Aragonès, qui considera que l’esforç que s’ha de fer per mantenir el subministrament “és molt gran”.

Sectoritzar el municipi i detectar les fuites

L’any 2015, Riudecols va viure un dels episodis més significatius per ajudar a entendre la gravetat del problema. Aquell any es va detectar una pèrdua constant d’aigua i no se’n trobava l’explicació. Segons l’alcaldessa, al dipòsit hi entraven 12.000 litres d’aigua per hora, però tanta aigua com entrava era la que es perdia sense que se sapiguessin els motius i sense haver detectat per on es perdia aquesta aigua. Finalment, i després de moltes comprovacions, es va veure que l’aigua de la xarxa que es perdia anava directament a la riera, per la qual cosa la fuita era pràcticament indetectable ja que no hi havia pistes d’on i per on es perdia l’aigua.

Al marge d’aquest cas, la feina que s’ha anat fent en els últims anys ha consistit en la sectorització de la xarxa, amb la instal·lació de comptadors per àrees delimitades que permeten controlar si hi ha consums anormals, primer indici de l’existència d’una avaria o d’una fuita injustificada. La sectorització és la que ha permès la localització d’avaries, algunes d’elles que feia anys que hi eren i les actuacions, per comparació amb altres zones, en els punts més deteriorats de la xarxa.

A més d’aquestes actuacions, la brigada municipal gestiona el control diari del clor i de la turbulència de l’aigua, tot i que aquests processos ja estan automatitzats i són supervisats per la Generalitat a través dels seus mecanismes de control.

Les Irles i Les Voltes

Finalment, i pel que fa als dos nuclis de Riudecols, les Irles i les Voltes, la situació és diferent en cada cas. A les Irles la xarxa d’aigua es va renovar completament l’any 2016 i, a partir d’aquell moment aquest nucli, on hi viuen unes trenta persones, ha deixat de patir problemes de sequera o de restriccions d’aigua, tot i que aquest nucli s’havia d’abastir sistemàticament amb cubes cada estiu, una situació que, afortunadament, ja és història.

Pel que fa a les Voltes, on hi viuen unes quinze persones, el nucli compta amb una xarxa de canonades, però curiosament mai s’ha utilitzat ja que els veïns s’basteixen amb pous propis. L’alcaldessa de Riudecols confia que a finals d’any, com a molt tard, l’aigua de la xarxa muncipal connectarà amb la xarxa existent a les Voltes i aquest nucli podrà abastir-se de la mateixa aigua que arriba a la resta del municipi.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.