‘Una obra creada totalment des de la improvització que volem que faci reflexionar l’espectador’

Mònica Rincón Directora de l’obra ‘Un circ de màscares’

‘Un circ de màscares’

El dijous 20 de juny, l’Orfeó Reusenc acull l’estrena de l’obra ‘Un circ de màscares’; primer muntatge de la companyia ImproVISTES Teatre. Parlem amb la seva directora, Mònica Rincón.

Què es trobarà l’espectador? Un grup de teatre amateur que ha començat aquest curs; unes dones amb moltes ganes i empenta que s’han atrevit a crear això. Una obra creada totalment des de la improvització; no hi ha res pactat d’inici ni un text estipulat, tot són exercicis teatrals que condueixen totes les accions. Hem anat treballant una ‘impro’ en cada sessió i agafant el que ens ha semblat més interessant. Fins i tot hi ha dues escenes que seran absolutament improvitzades sobre l’escenari, donant-li un punt de frescor. És una proposta molt humil i senzilla.

De què tracta l’obra? De la màscara que tots ens posem per sobreviure. És una comèdia irònica i pasada de voltes: un joc, per a mi el teatre és jugar, sobretot quan comences. El primer que has d’aprendre és a deshinibir-te i treure’t vergonyes. Vam començar així i després vam passar a l’acte contrari: ens vam posar la màscara de l’aparença. L’obra transcorre de la infantesa, en que som lliures davant de totes les sensacions que ens envolten, i com, a poc a poc, anem perdent aquesta llibertat.

A quin públic s’adreça? És per a un públic adult, ja que els menors de 8-9 anys no l’entendran.

D’on sorgeix la companyia ImproVISTES Teatre? Aquest curs vaig crear un taller de teatre per a adults i aquí s’hi ha trobat gent que havia fet força teatre, gent que no n’havia fet mai, gent que n’havia fet feia molts anys… de les que han quedat vuit dones, la majoria de Reus i força diferents, amb edats que van dels 29 als 53 anys: molt engrescades i amb moltes ganes.

Com ha anat el procés? Ha estat un procés molt fácil i orgànic. El curs va començar a l’octubre i vam estar fi ns al mes de gener treballant dinàmiques i el procés de creació teatral. A partir d’aquí ja vam començar a donar forma als personatges de l’obra, creats per elles amb les eines que havíem treballat a l’aula des de la corporalitat.

Quin és el futur d’ImproVISTES Teatre? La companyia sorgeix de les ganes d’aquestes vuit dones i la voluntat i intenció és seguir. ImproVISTES Teatre és una companyia que no només farà produccions sino que segueix la seva formació, tot i que l’any vinent segurament farem un altre muntatge. La idea és que sigui una companyia oberta, però per incorporar-s’hi s’hauria de tenir una base teatral; no començar de zero.

Què diries a la gent de Reus per animar-la a venir a veure l’obra? És un muntatge diferent. No és una obra tancada i fixa sino que es podrà veure el treball des de la improvització, des del moment present. És molt dinàmica i els espectadors s’ho passaran molt bé. Neix d’aquí amb gent d’aquí i s’ha de donar suport al talent local. S’hi ha d’anar.

I quina resposta n’esperes? Volem que en algunes escenes el públic se senti incòmode però, alhora, l’obra també els arrencarà rialles i s’hi podran veure reflexats i sentir-s’hi identificats. Espero que l’espectador passi una bona estona però que marxi amb una idea al cap sobre la que reflexionar: ‘En quin moment vital em trobo?’. Segons en quin moment personal es trobi l’espectador l’obra el remourà més o menys.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.