• Marta Magrinyà • ‘Hem de ser atrevits i ambiciosos, encara que de vegades t’equivoquis’

Dos anys després de l’èxit de ‘Llaços secrets’, l’escriptora reusenca Marta Magrinyà publica la seva nova novel·la, ‘La força del vent’, novament ambienta- da a la nostra ciutat. Parlem amb ella sobre aquest nova obra així com del seu estil i els seus lectors.

 

Què es trobarà el lector de ‘La força del vent’?
El meu estil, els meus imputs de sempre. Hi ha una sèrie d’elements que m’agra- den: secrets, sentiments continguts que es destapen, passions, intriga… amb l’ali- cientquem’hedecenyiraunmóniaun moment concret. La manera d’expressar- se i d’actuar dels personatges s’ha d’ade- quar als anys en que transcorre la novel·la.
Per què ‘La força del vent’?
És un títol molt adient per a Reus. La gent d’aquesta ciutat està molt determi- nada pel vent, influeix molt en el nostre caràcter. Crec que el vent hi havia de ser present, que se li havia de fer un home- natge.
Segueix la línia de ‘Llaços secrets’?
‘Llaços secrets’ era bastant diferent a tot allò que havia escrit anteriorment. Era més breu i més moderada, ja que es tractava d’una obra de la meva ciutat basada en records familiars. ‘La força del vent’ és més jo.
De nou ambientada a Reus…
Tenia la sensació que m’havien quedat
coses per dir. Tot aquest món està desa- pareixent: les maneres de ser, de parlar i d’actuar es perdran i s’oblidaran i em sap molt greu.
És una reivindicació?
En certa manera sí. Reivindicar el record d’aquelles generacions que ho van tenir molt més difícil que nosaltres i tot i així se’n van sortir molt bé. En les situacions difícils es veu com és realment la gent. S’ha perdut aquell reusenquisme?
Reus ha perdut. Per diverses circunstàn- cies la ciutat ha perdut el pes específic que tenia, tot i que continua sent una ciutat amb molta personalitat. Probablement aquest fet crea un reple- gament de la gent.
Les noves generacions el recuperaran ?
Som una ciutat de més de 100.000 habi- tants i costa mantenir aquest caliu en una ciutat tan gran. Crec que s’hauria de cultivar més aquest orgull de ciutat, pot- ser als seus habitants se’ls hi ha de donar motius per sentir-se’n. Hem de ser atre- vits i ambiciosos, encara que de vegades facis coses i t’equivoquis. Ens hem tornat massa conformistes, amb l’afegit que venim d’una situació econòmica que ha desanimat molt a la gent.
La gent de Reus té fama de tancada, què en penses?
M’estimo molt Reus i sempre l’he defen- sat però sí que és veritat que la gent que és de fora t’ho diu. Tu no ho veus perquè ets dins, però sí que m’han comentat que hi ha un cert tancament. Aquest és un tret característic que es troba en la majo- ria de les ciutats que han estat impor-
tants.
‘Llaços secrets’ va ser un èxit. Quina reac- ció esperes de ‘La força del vent’?
La resposta va ser una grata sorpresa ja que al ser una novel·la de Reus encara tenia més por perquè t’ho jugues més tot. La reacció de ‘La força del vent’ és tota una incógnita ja que no es pot preveure mai. Si bé és ben cert que vaig per una línia que ja conec i penso que és una novel·la que agradarà als que ja van gau- dir amb l’anterior.
Com és el teu lector?
Amb els anys que porto escrivint m’ha sorprès molt. Inicialment penses que el seu perfil respondrà al teu propi; sexe, edat… Però després t’adones que és total- ment heterogeni, arribant a persones que no et podies imaginar i et trenca els este- reotips. Una sorpresa molt agradable.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.