Confi(n)ada, per Mònica López Bages

Confi(n)ada, per Mònica López Bages

Mònica Sales de la Cruz

Hem deixat enrere ja el 2020 amb les esperances i les expectatives posades en aquest nou any. 2020 (tots, crec, hi devem concordar) ha estat un any rar, marcat per aquesta pandèmia que sembla que no ens vulgui deixar i, esclar, les seves conseqüències, que ens han marcat (i encara, malauradament, ens marquen) la nostra història personal d’una manera o altra.

Impossible restar impertèrrit davant de les notícies que ens arriben d’arreu. Hi ha imatges que quedaran per sempre en les nostres retines. Per això, 2021 (i de ben segur els anys següents) ens aportarà un doll de llibres nascuts de les efemèrides d’aquest 2020. Benvinguts siguin! De vegades, la lectura és la millor teràpia!

Aquest és el cas de Confi(n)ada, de Mònica Sales de la Cruz (Onada Edicions, 2021), un recull de trenta-un escrits que relaten no només com ella es va sentir durant el seu aïllament en ser diagnosticada de COVID-19, sinó també, en el fons, com ens vam sentir (en un moment o altre) tots plegats al llarg del confinament dels mesos de març i abril. Un moment insòlit. Empatia, se’n diu, o sentiment col·lectiu davant d’un moment insòlit (o històric!).

Sens dubte, la reclusió obligada de Mònica Sales li va deixar moltes estones per pensar que va saber ocupar amb la força de la paraula (que com a filòloga tant valora!). Una paraula rere l’altra que li van fer companyia i li van servir per apaivagar el neguit de l’espera. I d’això, n’han sorgit uns relats fragmentaris, a tall quasi de diari personal, que retraten el nostre sentir col·lectiu amb frescor, amb realisme, amb esperança! Textos que reflecteixen fets d’actualitat, en què, tal com ja ens indica el joc lingüístic del títol, Confi(n)ada, no estan amarats de tristesa i de dolor, sinó de confiança. Petites dosis de cultura: com aquelles píndoles essencials imprescindibles!

Potser per això Confi(n)ada m’és difícil d’etiquetar. Hi ha fragments amb un estil poètic i intimista que colpeixen. Però també referències a l’actualitat, jocs lingüístics, referències culturals, literàries… Són fragments que també ens ensenyen i ens estimulen a continuar aprenent. I tot plegat, amb aquell rerefons dels paisatges de les Terres de l’Ebre que sempre acompanyen Mònica Sales, però que durant aquells dies encara va tenir més presents des de la finestra de la seva habituació.

Confi(n)ada, doncs, ens posa davant dels ulls una barreja de realitat i de creativitat, escrita amb delicadesa i generositat, cosa que converteix alguns d’aquests fragments en imprescindibles. A més, amb la compra del llibre, es fa una acció solidària, ja que una part dels diners aniran dirigits a una causa social afectada directament pel coronavirus. Confi(n)ada ho té tot per començar amb bon peu el 2021: un bon llibre, ben escrit i una acció solidària! Som-hi, doncs, el podeu trobar a partir del 15 de gener a les llibreries. Bona lectura!

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.