‘Un circ al pati de casa’ Damià Bardera, per Mònica López Bages

Damià Bardera

‘Un circ al pati de casa’ Damià Bardera

Publicar contes en terres catalanes no és sempre fàcil. En general, tant en el món editorial com també entre els lectors, sempre ha tingut més tirada la novel·la… Tot i així, els
escriptors saben prou bé que escriure contes (i sobretot bons contes!) no és gens fàcil, per la qual cosa, quan arriba a les nostres llibreries una publicació de relats breus ens n’hem
d’alegrar…

L’escriptor empordanès Damià Bardera ha publicat aquest 2019 Un circ al pati de casa (Editorial Empúries, 2019), un recull de contes i microcontes originals, però, sobretot, irreverents, imaginatius i del tot creatius, que recullen l’herència d’alguns escriptors catalans com Pere Calders o Quim Monzó.

Malgrat que potser no conegueu Damià Bardera, ja ha demostrat amb anterioritat que és un escriptor prolífic amb altres reculls de contes com Nens de llet (El Cep i la Nansa, 2016)
o la novel·la Viladelsac (El Cep i la Nansa, 2015). Ara bé, després d’un temps de silenci, hi ha tornat amb ganes. I, de fet, ens ha regalat un llibre diferent, i no només perquè sigui una antologia de contes.

Un circ al pati de casa és un llibre dels que engresquen a seguir llegint i que, quan te l’has acabat, en tens ganes de més… La sort és que són contes i que sempre podem tornar-hi… Un circ al pati de casa recull quaranta contes de gèneres diferents, però amb un element amb comú: l’enginy i l’humor que els impregna, que ja podem dir que és un estil propi. Bardera, amb un fort sentit de l’humor i, fins i tot, usant el sarcasme, recrea un univers divers d’històries i de personatges que van des del ruralisme (que ens recorda Caterina Albert i Paradís) fins a l’humor negre.

Tot plegat, converteix El circ al pati de casa en una publicació que, es llegeixi per on es llegeixi, ens ajuda a desconnectar del dia a dia, però ens aporta una dosi d’enginy literari.
Benvingut sigui! Amb tots aquests ingredients, Bardera va teixint un univers que es pot etiquetar de surrealista i amb tocs de realisme màgic, que bona falta ens fa a la literatura
catalana. Contes tocats per la tramuntana? Potser sí. Potser són les arrels empordaneses…
Inclús el títol de la publicació és del tot escaient. Imagineu-vos-ho: un circ al pati de casa…

Endinseu-vos-hi i deixeuvos seduir pels finals de les històries, alguns dels quals us deixaran amb la boca oberta i, esclar, amb ganes de més… Bona lectura!

4.7/5 - (4 votes)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.